Poslanci schválili energetický zákon, ke sporným novelám se již nedostali

Poslanecká sněmovna se dne 16. července nedostala ke schvalování sporných návrhů na uzákonění nejméně pětitýdenní dovolené nebo na zpřísnění výplaty dávek v hmotné nouzi. Jednání poslanců tak skončilo a schůze byla přerušena do poloviny září.

Poslední řádná schůze před parlamentními prázdninami ale formálně ukončena nebyla. Poslanci by se měli sejít odpoledne, v sále jich ale bylo přítomno osm. Předsedající Vojtěch Pikal tak v souladu s dohodou členů vedení dolní komory schůzi přerušil do poloviny září, kdy má začít i poslední řádná schůze před říjnovými volbami. Aktuálně sněmovní systém eviduje deset přerušených schůzi.

Část opozice kritizovala ranní změny programu jednacího dne. Podle původních plánů měla dolní komora schvalovat nekonfliktní novely například k protipožárnímu zabezpečení pobytových sociálních zařízení a k financování dětských skupin.

Sněmovna tak schválila pouze novelu zákona č. 458/2000 Sb., energetický zákon k lepší ochraně spotřebitelů na trhu s energiemi, na níž byla všeobecná shoda. Vládní novela zavádí zprostředkovatelskou činnost v energetice na základě oprávnění Energetického regulačního úřadu (ERÚ) jako nový druh podnikání. Oprávnění bude ERÚ vydávat na pět let.

Ve finále zůstaly ve Sněmovně celkem dvě desítky předloh. Mnoha z nich hrozí, že s říjnovým koncem volebního období takzvaně spadnou pod stůl, byť se mají o prázdninách uskutečnit podle aktuálních informací nejméně tři mimořádné schůze zejména k sociálním předlohám. Plánují se na konec července.


Zdroj: ČTK
Foto: psp.cz

 

Go to TOP