Nový šéf žalobců bude pokračovat v podporování dohod o vině trestu

Dohody o vině a trestu jsou podle nového nejvyššího žalobce JUDr. Igora Stříže (na snímku vlevo) efektivním nástrojem, jak zrychlit trestní řízení. Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) je proto bude podporovat i pod jeho vedením. Je však podle něj důležité, aby dohoda byla uzavírána na samém počátku trestního řízení – kvůli maximální úspoře času a prostředků.

„Pachatelé by si měli uvědomit, že první nabídka bude ta nejlepší. Státní zástupce by už nikdy neměl přistoupit na lepší podmínky, než je ochoten pachateli nabídnout na samém počátku trestního řízení,“ řekl JUDr. Stříž.

Dohodu o vině a trestu mezi obviněným a státním zástupcem lze od loňska nově uzavřít u všech trestných činů, včetně zvlášť závažných zločinů. Z dohod uzavíraných v posledním čtvrtletí loňského roku v oblasti zvlášť závažné kriminality se jich nejvíce týkalo drogových deliktů, následovaly loupeže, zneužití pravomoci a další trestné činy. Dohodu musí schválit soud s přihlédnutím k zájmům poškozených.

Po novele lze dohodu o vině a trestu uzavřít i po zahájení hlavního líčení. „Ale dohoda o vině a trestu by měla být uzavírána na samém počátku vyšetřování, aby ušetřila čas, prostředky,“ vysvětlil nový nejvyšší státní zástupce. Dohody označil za pragmatický „obchod“ za dozoru nezávislého soudu, který uleví orgánům činným v trestním řízení. Obžalovaný může dostat shovívavější trest, justice si zase ušetří dlouhé dokazování.

Stejně jako JUDr. Pavel Zeman chce i jeho nástupce také podporovat peněžité tresty jako alternativu k podmíněným i nepodmíněným trestům odnětí svobody. Je však podle něj zapotřebí řešit problém s jejich nedobytností u některých skupin odsouzených.

Nejvyšší státní zastupitelství bude i pod Střížovým vedením narážet na kapacitní limity svého sídla v Jezuitské ulici v Brně. Státní zastupitelství by uvítalo novou budovu, ale nepředpokládá, že by se na ni v blízké budoucnosti našly peníze.

Nový nejvyšší státní zástupce také chce, aby jeho úřad působil otevřeně. Je ochoten bavit se v obecné rovině o problematice státního zastupitelství a justice s kýmkoliv, kdo se pohybuje v oblasti legislativy nebo ústavního pořádku.

Zdroj: ČTK
Foto: NSZ

Go to TOP