VW musí i podle nizozemského soudu odškodnit majitele aut z dieselgate

Také nizozemský okresní soud v Amsterdamu rozhodl, že majitelé vozů z koncernu Volkswagen se softwarem, který umožňoval podvody při emisních testech, mají nárok na odškodnění. Kupci nových vozů značek Volkswagen, Audi, Seat a Škoda s nainstalovaným softwarem mají dostat 3000 eur (více než 77 000 Kč) a majitelé ojetých vozů 1500 eur. Volkswagen se může proti rozhodnutí soudu ještě odvolat, uvedla agentura Reuters. Odškodnění se podle soudu vztahuje na přibližně 150 000 vozů. Volkswagen reagoval oznámením, že se proti rozhodnutí soudu odvolá.

„Jsme přesvědčeni, že majitelé aut v Nizozemsku neutrpěli kvůli tomuto problému žádnou ekonomickou ztrátu,“ uvedl Volkswagen v prohlášení. „Všechna vozidla jsou bezpečná a způsobilá k provozu. Na nizozemském trhu neztratila kvůli tomuto problému na hodnotě, což potvrdili rovněž externí odborníci,“ dodal německý koncern, který se na začátku tohoto měsíce odvolal i proti rozhodnutí italského soudu, který mu nařídil odškodnit účastníky hromadné žaloby kvůli falšování emisních testů.

Volkswagen v roce 2015 přiznal, že po celém světě nainstaloval asi do 11 milionů aut s naftovým motorem software, který umožňoval manipulovat s testy emisí. Skandál přezdívaný dieselgate již stál automobilku více než 32 miliard eur (822 miliard Kč). Částka zahrnuje pokuty, opravy a soudní výlohy.

Žalobu na Volkswagen podali také majitelé vozů koncernu v Česku, místní soudy však zatím o odškodném nerozhodly. Ke sporu s koncernem Volkswagen se zde připojily tisíce lidí, celkem podle dostupných informací žádají zhruba 1,5 miliardy korun. V Česku se prodalo zhruba 165 000 dotčených vozidel.


Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP