Senátoři žádají ÚS o změnu u sbírky vyhlášek obcí, do řízení vstoupí vláda

Vláda u Ústavního soudu vstoupí do řízení o návrhu skupiny senátorů, kteří usilují o změnu pravidel nové sbírky vyhlášek obcí a krajů. Na svém zasedání 12. července to kabinet schválil, a to na základě doporučení ministra vnitra Jana Hamáčka  který chce podpořit zamítnutí návrhu.

Právní předpisy obcí a krajů včetně obecně závazných vyhlášek mají být od příštího roku v jediné sbírce, která bude mít formu veřejně přístupného elektronického informačního systému. Účinnost vyhlášek bude podmíněna právě zveřejněním ve sbírce. Část senátorů to pokládá za protiústavní zásah do práva na samosprávu, Sněmovna ale veto horní komory přehlasovala.

Senátoři, kteří se následně obrátili na Ústavní soud, považují za problematické i to, že zákonodárci novinku projednali a přijali z podstatné části za trvání nouzového stavu, kdy se územně samosprávné celky prakticky nemohly projednávání účastnit.

V současné době musí být místní či regionální předpis zveřejněn na úřední desce obecního úřadu či ve Věstníku právních předpisů kraje. Podle Ministerstva vnitra ale obce a kraje často nedodržují povinnost publikovat vyhlášky a nařízení i na svých webech. Třetina obcí prý navíc neplní povinnost informovat o vyhláškách ministerstvo.

Krajské a obecní úřady budou do nové sbírky muset do tří let zanést dokumenty platné již před zavedením informačního systému, jinak jejich právní předpisy pozbydou platnosti. Kritici návrhu poukazovali i na to, že to zvýší administrativní zátěž zejména malých obcí.

Kromě vyhlášek a nařízení obcí a krajů bude sbírka obsahovat například usnesení o krajských referendech, seznam chráněných území, počty členů zastupitelstev či rozhodnutí Ústavního soudu týkající se právních předpisů samospráv. Také některá ministerstva či správní úřady by zde měly zveřejňovat normy, které nemají celostátní působnost a nedostanou se do Sbírky zákonů.

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

 

Go to TOP