Vláda schválila jmenování JUDr. Igora Stříže nejvyšším státním zástupcem

Jmenování JUDr. Igora Stříže nejvyšším státním zástupcem vláda na svém zasedání dne 12. července schválila. Úřad řídil jako první náměstek už od 1. července poté, co ve funkci skončil JUDr. Pavel Zeman. Vládě jej navrhla k jmenování ministryně spravedlnosti Mgr. Marie Benešová. Rozhodnutí kabinetu oproti předpokladům nepředcházela dlouhá diskuse, vláda se záležitostí zabývala několik minut. Ministryně spravedlnosti uvedla, že kabinet Igora Stříže schválil jednomyslně. 

JUDr. Stříž působí ve veřejné žalobě od roku 1986, nejprve jako právní čekatel, později vyšetřovatel a prokurátor u vojenské prokuratury. Od roku 1996 pracoval na Vrchním státním zastupitelství v Olomouci, v letech 1997 až 2007 byl náměstkem vrchního státního zástupce. Po nástupu JUDr. Zemana do funkce nejvyššího státního zástupce v roce 2011 se stal jeho náměstkem.

Ministryně Benešová popsala Stříže jako profesionála, který prošel všemi stupni státního zastupitelství. Má bezpečnostní prověrku na stupeň tajné. Byl doporučen i Unií státních zástupců, která mu dala kladné hodnocení a jednoznačné doporučení,“ řekla ministryně. Respektován je podle ní v soustavě soudnictví.

Nový nejvyšší státní zástupce Igor Stříž chce pokračovat ve směřování svého předchůdce Pavla Zemana, zejména v jeho nestrannosti a nezávislosti. O tuto funkci jsem nijak neusiloval, nešel jsem jí naproti, pouze jsem akceptoval návrh paní ministryně. Cítím jakousi zodpovědnost za funkci, kterou jsem dosud vykonával po boku Pavla Zemana. Je to dostatečný závazek, abych pokračoval v trendu, který Pavel Zeman nastolil,“ dodal čerstvě jmenovaný nejvyšší státní zástupce. Uvedl, že funkci nehodlá vykonávat stejně jako jeho předchůdce, jde mu ale o udržení směřování Nejvyššího státního zastupitelství zejména v jeho nestrannosti a nezávislosti na vnějších vlivech. To zůstává prioritou.

Oficiálně se nový nejvyšší státní zástupce ujme své funkce v úterý 13. července.

 


 

Vizitka prvního JUDr. Igora Stříže (56)

Datum narození: 15. září 1964

Vzdělání: vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze (1986), získal titul JUDr.

Profesní kariéra: začínal jako čekatel u vojenské prokuratury, později byl vyšetřovatelem a vojenským prokurátorem (1986 až 1993); v roce 1994 se stal státním zástupcem Krajského státního zastupitelství v Ostravě, pracoval u pobočky v Olomouci, v letech 1996 až 2011 působil na Vrchním státním zastupitelství v Olomouci, mezi roky 1997 a 2007 byl náměstkem; od roku 2011 je prvním náměstkem nejvyššího státního zástupce, v současnosti pod něj spadají odbor trestního řízení, odbor mimořádných opravných prostředků, odbor závažné hospodářské a finanční kriminality a mezinárodní odbor.

Před rokem 1989 byl Igor Stříž několik let členem KSČ. „Je zapotřebí zkoumat odbornou, tedy profesní zdatnost, ale i morální kvality. Musím říci, že v případě pana náměstka Stříže nemám pochybnosti ani o jedné z těchto složek,“ řekl ke Střížově předlistopadovému angažmá v řadách komunistické strany ale i vojenské prokuratury odcházející nejvyšší státní zástupce JUDr. Pavel Zeman.

Když v roce 2012 časopis Týden upozornil na jeho působení u obávané předlistopadové vojenské prokuratury, odmítl Stříž, že by se v té době dopouštěl nějakých pochybení. „Ve své profesní kariéře jsem postupoval vždy přísně podle zákona a platné judikatury a rozhodně odmítám, že by mé současné působení u státního zastupitelství mohlo být jakkoli zpochybňováno v důsledku mé profesní minulosti,“ řekl před devíti lety Stříž týdeníku.

V minulosti na sebe JUDr. Stříž upozornil také v souvislosti s kauzou stíhání někdejšího lidoveckého vicepremiéra Jiřího Čunka, když protestoval proti jeho zastavení.

Zdroj: ČTK
Foto: NSZ

Go to TOP