Neplatiči pokut pravděpodobně přijdou o část dávek v hmotné nouzi

Chudší lidé zřejmě přijdou o část doplatku na bydlení i příspěvku na živobytí, pokud opakovaně nezaplatí pokuty za vybrané závažné přestupky. Úřady by jim z těchto dávek neuhrazené pokuty strhávaly. Předpokládá to novela zákona č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi, ve znění pozdějších předpisů, kterou dne 9. července 2021 schválila po několikahodinové diskusi Poslanecká sněmovna. Novela teď zamíří k posouzení do Senátu.

 

V souladu s novelou by úřady snížily dávky na úhradu nezaplacených pokut za přestupky proti veřejnému pořádku, proti občanskému soužití a proti majetku. Stejně by postupovaly v případě nepřihlášení dítěte k zápisu k povinné školní docházce a v případě zanedbávání péče o povinnou školní docházku žáka. O část dávek by přišli také lidé, kteří nezaplatili pokutu za porušení obecní vyhlášky, jež stanoví podmínky pro pořádání sportovních a kulturních akcí.

U tolerování a podpory záškoláctví by podle předlohy platil pro strhávání pokut z dávek princip „jednou a dost“. U ostatních přestupků by byly postihy strhávány z dávek při třetím a dalším prohřešku. Obce by ale mohly požádat o srážku již při prvním nebo druhém přestupku, pokud by vyvstala obava, že postih jiným způsobem nevymohou a zároveň jde o pachatele s minimální snahou se napravit.

Úřady práce by po oznámení musely dávky snížit. Částky, které by na nich lidem nevyplatily, by putovaly do rozpočtů příslušných obcí.

Kritici předlohy zdůrazňovali potřebu sociální práce místo represe. Poslanec Ing. Petr Beitl ale uvedl, že účinná represe nynějším sociálním systému chybí. „Je to silný vzkaz lidem, kteří si neváží solidarity většinové společnosti,“ uvedl za předkladatele poslanec Ing. Jan Bauer.

„Problémy ve vyloučených lokalitách budou dále eskalovat,“ komentovala předlohu ministryně práce a sociálních věcí Dipl.-Pol. Jana Maláčová, MSc.

Poslanec Bc. Mikuláš Ferjenčík se obává toho, že v okolí vyloučených lokalit vzroste počet krádeží. Obdobně vystupovali i další poslanci. Podle Bc. Františka Navrkala by se životní situace sociálně vyloučených lidí neměla dál zhoršovat. „Myslím si, že bychom měli naopak pracovat na tom, aby se z té své složité sociální situace dostali,“ uvedl František Navrkal. „Čím drastičtější bude úprava, tím více takových lidí bude,“ míní Mgr. Jan Čižinský.

Poslanci z většiny klubů ale návrh hájili. Podle Ing. Evy Fialové míří na lidi, kteří ignorují veškerá pravidla. „Přece nebudeme podporovat neustále se rozrůstající skupinu lidí, kteří si myslí, že de facto nemusejí vůbec nic, a podle toho se i chovají,“ uvedla Ing. Hana Aulická Jírovcová. Podle poslance Ing. Jana Bartoška je nutné u jisté skupiny obyvatel navrhovaným způsobem postupovat.

Podle původního návrhu měli lidé po spáchání tří závažných přestupků přijít na čtvrt roku o dávky v hmotné nouzi. Následně ale byla předloha upravena.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP