Senátoři zamítli nový stavební zákon, vadí jim hlavně přesun úřadů pod stát

Senát dnes 1. července jednomyslně zamítl návrh nového stavebního zákona. Senátorům na něm vadil hlavně přesun stavebních úřadů pod stát a centralizace stavební správy pod Nejvyšším stavebním úřadem. Obávali se také, že v případě schválení této změny se zpomalí stavební řízení. Zamítnout zákon doporučily tři senátní výbory a stálá komise pro rozvoj venkova. Na plénu dnes proti přijetí hlasovalo všech 65 přítomných senátorů. Stejně tak Senát zamítl i změnový zákon, který má upravit šest desítek souvisejících norem.

Ve Sněmovně proti původnímu vládnímu návrhu nakonec zvítězila verze, kdy se stavební úřady přesunou pod stát a vznikne Nejvyšší stavební úřad s krajskými stavebními úřady a jejich územními pracovišti. Pod obcemi by už stavební úřady nezůstaly. To ve Sněmovně kritizovala opozice. Také senátoři to označovali za demontáž spojeného modelu veřejné správy. Výhrady měli senátoři napříč stranami. vadil jim vznik centrálního stavebního úřadu, který podle nich vzdaluje stavební řízení od měst a obcí. Varianta přepracovat normu je nereálná vzhledem k tomu, že by znamenala i přepracování obsáhlého souboru souvisejících norem.

Ministerstvo pro místní rozvoj zdůrazňuje, že nový zákon zajistí například dodržování lhůt. Nebude podle něj nutné budovat nový úřad na zelené louce nebo nabírat nové úředníky. Také podle MMR posiluje postavení obcí v územním rozvoji. Zákon zavádí pro vyjádření, koordinovaná vyjádření a závazná stanoviska dotčených orgánů lhůtu 30 dní, kterou lze ve zvláštně složitých případech nebo při nařízení ohledání na místě prodloužit o dalších 30 dní.

Zákon se nyní vrací do Sněmovny. Pro jeho prosazení bude zapotřebí nejméně 101 poslanců. Není jisté, zda se předkladatelům podaří tuto většinu získat.

Zdroj: ČTK
Foto:Pixabay

Go to TOP