Nezletilý chlapec z Florencie chce žalovat rodiče, nepovolili mu očkování

Komentováno pro AD

Sedmnáctiletý hoch z italské Florencie chce žalovat své rodiče za to, že mu neumožnili nechat se očkovat proti covidu-19. Obrátil se na toskánskou unii advokátů, aby mu pomohla. 

„Moji rodiče nevěří vakcínám, ale je to náš jediný nástroj, jak se vrátit k normálnímu životu. Chci se nechat očkovat, abych byl svobodný, mohl cestovat, chodit na diskotéku, do kina,“ řekl mladík z Florencie, jehož podpořil i šéf regionální toskánské vlády Eugenio Giani. Chlapec řekl, že bude-li třeba, obrátí se i na prezidenta republiky.

Podle místního tisku bude ale prvním krokem jednání s rodiči. „Pokud se nedohodneme, požádáme o pomoc sociální úřad či přímo prokuraturu, pak bude na soudci, aby očkování povolil,“ řekl advokát Gianni Baldini.

Itálie povolila očkování proti covidu-19 pro lidi už od věku 12 let začátkem tohoto měsíce, v případě nezletilých je k tomu ale potřeba souhlas obou rodičů.

V České republice by 17letý mladík souhlas rodičů s očkováním proti covidu-19 nepotřeboval a mohl by se přihlásit do očkovacího centra sám. Jak by se však řešila situace, kdyby zájemce o vakcínu byl mladší 16 let a jaké by měl možnosti, pokud by opravdu k dohodě s rodiči nedošlo?

„Pokud by se 15letý obrátil na soud, pak by český soudce posoudil jeho rozumovou zralost, podobně jak to činí, pokud chce nezletilý založit firmu nebo uzavřít manželství,“ uvedla k tématu advokátka a prezidentka Unie rodinných advokátů JUDr. Daniela Kovářová. Podle ní dospívající, který je schopen se obrátit na soud, je patrně dost zralý na to, aby posoudil protichůdné informace z veřejných zdrojů a učinil svébytný názor. „Podobně bych postupovala, kdyby se na mě takový dospívající obrátil, koneckonců tak činím už dnes. S vyspělým dítětem s jasným názorem jsem se ve své praxi setkala už mnohokrát. Vzhledem k tomu, že očkování je masivně podporováno všemi státy, nebála bych se takového chlapce zastupovat u soudu. Odhaduji, že český soud by jeho žádost podpořil,“  doplnila JUDr. Kovářová. Chlapec by podle ní však musel počítat s tím, že se spor může kvůli odporu rodičů táhnout několik měsíců. 

Zdroj: ČTK; redakce AD
Foto: canva.com

Go to TOP