Podle SD EU Německo soustavně porušovalo limity emisí

Německo dlouhodobě nedodržovalo unijní limity znečištění ovzduší. Uvedl to dne 3. června ve svém rozhodnutí Soudní dvůr Evropské unie. Německu by tak mohly hrozit pokuty, pokud nezlepší kvalitu ovzduší v některých velkých městech, uvedla agentura Reuters.

Znečištění ovzduší se v Evropě v posledním desetiletí snížilo, ale nadále zůstává největším zdravotním rizikem souvisejícím s životním prostředím. Delší pobyt ve znečištěném ovzduší může způsobit cukrovku, onemocnění plic a rakovinu. Počet předčasných úmrtí, která lze přičíst emisím NO2, od roku 2009 klesl na méně než polovinu. V roce 2018 jich ale stále bylo na 54 000, což vyplývá z údajů Evropské agentury pro životní prostředí.

Soudní dvůr EU ve svém rozhodnutí, v němž podpořil stanovisko Evropské komise, dospěl k závěru, že německá vláda nepřijala opatření, která měla zajistit dodržení unijních předpisů ke kvalitě ovzduší. Německo nyní musí limity naplnit, nebo mu hrozí další právní kroky.

Od roku 2016 ale většina regionů, jichž se soudní rozhodnutí týká, emise NO2 snížila natolik, že se do limitů vejdou. Napomohl tomu přechod na automobily, které jsou k ovzduší šetrnější, a místní opatření, jako jsou zákazy vjezdu, omezení rychlosti a nasazení nízkoemisních autobusů.

Hlavním zdrojem emisí NO2 je silniční doprava, takže nejvíc jimi bývají postiženy městské oblasti. V roce 2020 podle vládních údajů porušilo roční limit 40 mikrogramů NO2 na metr krychlový šest německých měst, mezi nimi například Mnichov a Stuttgart. Ještě v roce 2016 bylo takových měst 90.

SD EU již dříve konstatoval, že limity NO2 porušují také Francie či Velká Británie.

Zdroj: ČTK; SD EU
Foto: canva.com

Go to TOP