Vláda nepodpořila novelu zákoníku práce i zákona o kompenzačním bonusu

K návrhu ČSSD na zkrácení pracovního týdne, stanovení minimální mzdy ve výši poloviny mzdy průměrné a na zavedení nejméně pětitýdenní dovolené zaujala vláda nesouhlasné stanovisko. Odmítla i navrhované přiznání takzvaného kompenzačního bonusu dobrovolníkům, kteří za koronavirové krize pomáhali nebo pomáhají ve zdravotnictví či v sociálních službách.

Novelu zákona č. 262/2006 Sb., zákoníku práce podpořila v připomínkovém řízení ministerstva práce a vnitra. Naopak ministerstva financí, průmyslu a obchodu se stejně jako zaměstnavatelské svazy se postavila proti.

„Návrh sociální demokracie na zkrácení pracovní doby na 37,5 hodiny jsme projednali na vládě. Ta sice zaujala nesouhlasné stanovisko, ale za ČSSD ho podporujeme! Není důvod, aby Češi pracovali déle, než je nutné. Po 100 letech osmihodinové pracovní doby se musíme posunout,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Podle návrhu stanoviska pro dnešní jednání vlády by měly změny zásadní vliv na chod národního hospodářství a neměly by proto být předkládány bez širší debaty poslaneckou novelou. Legislativci poukazovali i na zákonné pravidlo, podle kterého se takové návrhy musí projednat s odborovými organizacemi a s organizacemi zaměstnavatelů.

Prodloužení zákonné dovolené o týden nejméně na pět týdnů už projednává Sněmovna a předloha je ve finále. Kritici záměru žádají její zamítnutí. Poukazují na dopady na zaměstnavatele, kteří se navíc potýkají s koronavirovou krizí. Podle zastánců návrhu řada pracovníků už nyní pět týdnů volna má a měli by je mít i ostatní.

Jelikož do sněmovních voleb zbývá zhruba už jen půl roku, novela příliš šancí na přijetí nemá.

Příslušný zákon podle kabinetu výslovně uvádí, že dobrovolnická služba je činnost vykonávaná bez nároku na odměnu. Naopak novela zákona č. 95/2021 Sb., o kompenzačním bonusu cílí na náhradu některých hospodářských následků vládních protikoronavirových restrikcí. „Vláda má za to, že podpora tzv. dobrovolnické činnosti by neměla být z hlediska systematiky právního řádu zařazována do zákona, který upravuje přechodný nástroj fiskální politiky, jenž plní odlišné cíle,“ stojí ve stanovisku vlády, které dostanou zákonodárci. Dopad na veřejné rozpočty odhadli řádově na stamiliony korun.

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP