Po vlně zatýkání připravuje Slovensko změnu podmínek pro vazební stíhání

Slovenská republika chystá – po vlně loňské zatýkání soudců a vysokých úředníků – změnu podmínek pro vazební stíhání obviněných, v některých případech by se například mohla zkrátit základní délka vazby. Změnu navrhlo Ministerstvo spravedlnosti. To také uvedlo, že se při její přípravě inspirovalo českou právní úpravou.

 

Vazba z důvodu obavy, že by obviněný mohl ovlivňovat svědky nebo jinak mařit vyšetřování, by nově měla trvat nanejvýš pět měsíců. Omezení by se ale podle předkladatelů nevztahovalo například na stíhání za nejvážnější kriminální činy nebo při prokázání skutečnosti, že obviněný sám nebo prostřednictvím jiných osob vyšetřování opravdu ovlivňoval.

V současné době činí základní délka vazby, kterou lze za stanovených podmínek prodloužit, ve Slovenské republice sedm měsíců. Tato lhůta by se neměla měnit pro případ, že vazebním důvodem je obava z útěku obviněného nebo z pokračování v trestné činnosti. Nově by soudy podle návrhu musely povinně posuzovat, zda lze vazbu nahradit například kaucí nebo dohledem úředníků.

Ministryně spravedlnosti Mgr. Mária Kolíková označila návrh za kompromis mezi právy obviněného a zajištěním průběhu samotného vyšetřování podezření.

V loňském roce slovenská policie postupně zadržela a obvinila z různých trestných činů včetně korupce více než desítku soudců. Stíhat začala i – již bývalého – šéfa elitní složky prokuratury, někdejší vedení policie a bývalé vysoké úředníky včetně někdejšího šéfa státních hmotných rezerv a zemědělské platební agentury.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP