Poslanci EP navrhují bezplatné testování pro účely covidových pasů

Jakoukoli diskriminaci musejí vyloučit takzvané covidové pasy, které mají lidem od léta usnadnit cestování v době pandemie. Zároveň musejí zajistit i ochranu osobních dat. Na svém jednání 13. dubna 2021  se na tom shodli poslanci Evropského parlamentu, kteří na toto téma diskutovali s eurokomisařem Didierem Reyndersem. Někteří politici vyzývali k tomu, aby certifikát počítal například s bezplatným testováním či aby jej uznávaly i země mimo Evropskou unii. Podle eurokomisaře Reynderse budou detaily záležet především na členských státech EU.

 

Poslanci Evropského parlamentu i členské země EU se v současné době pokoušejí najít shodu na parametrech osvědčení, které by mohlo umožnit cesty do zahraniční lidem, kteří jsou již očkovaní, mají negativní test či protilátky po prodělané nemoci covid-19. Řada politiků přitom upozorňuje na překážky, které by mohly ohrozit včasné zavedení pasů do začátku letní sezony.

„Aby testy byly opravdovou alternativou očkování, musejí být pro lidi dostupné,“ prohlásila během jednání Výboru EP pro občanské svobody a spravedlnost poslankyně Sophie in ‚t Veld. Stejně jako její kolegyně Tineke Strik požadovala, aby vzhledem k bezplatnosti očkování v členských zemích EU byly zdarma i testy pro účely covidového pasu. Jedině tak se podle nich předejde diskriminaci lidí, kteří se například ze zdravotních důvodů nemohou nechat očkovat.

Podle Didiera Reynderse budou samotné certifikáty v digitální i papírové podobě zdarma a testování by nemělo být finančně nákladné. Jeho případná bezplatnost však bude v rukou jednotlivých členských zemí EU. Jejich zástupci se patrně budou muset shodnout i na dalších detailech, jako je například doba imunity po nemoci.

Další skupina poslanců EP požadovala, aby byl systém kompatibilní s národními certifikáty, jež chystají některé členské státy například jako podmínku účasti na kulturních či sportovních akcích. „Naší povinností je zajistit, že nebudeme mít 27 různých systémů, ale jeden jasný, jednoduchý a důvěryhodný systém,“ prohlásil Jeroen Lenaerts. Někteří politici hovořili i o tom, že by osvědčení, které by mělo podle návrhu EK fungovat v evropských zemích, mohlo platit také pro cesty mimo Evropu.

Eurokomisař Reynders zdůraznil, že EK předložila návrh s cílem, aby se na něm EP s členskými státy shodl do června a aby začal fungovat před letními prázdninami. Využíván by mohl být jak při pozemních cestách, tak například pro zrychlení odbavení při letecké přepravě.

Poslanci EP budou o své pozici pro vyjednávání s členskými státy EU hlasovat na plenární schůzi ve druhé polovině dubna. Očekává se, že shoda v EP bude snazší než mezi zeměmi Evropské unie. Ty se rok od začátku pandemie dokázaly domluvit na sjednocení některých cestovních kritérií, avšak zatím nenašly společný názor například na vzájemné uznávání testů.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP