Belgie musí do 30 dnů přijmout pandemický zákon, nebo zrušit opatření

Belgie musí do 30 dní schválit zákonný rámec pro současná epidemická opatření, nebo musí omezení zrušit, rozhodl dne 31. března 2021 odvolací soud v Bruselu. Soud se případem zabýval po žalobě belgické Ligy pro lidská práva na belgický stát. Ministryně vnitra Annelies Verlindenová již oznámila, že se proti rozsudku první instance odvolá. Vláda ale již také pracuje na pandemickém zákoně, uvedla agentura Reuters.

Nezisková organizace Liga pro lidská práva si opakovaně stěžovala, že vláda zavádí četná omezení na základě vyhlášek, aniž by věc schvalovali zákonodárci. V Belgii platí noční zákaz vycházení, cestovat se smí jen v nezbytných případech, restaurace jsou zavřené již několik měsíců a Belgičané smí vídat jen své nejbližší.

Soud rozhodl, že belgický stát bude muset platit pokutu 5000 euro (130 000 korun) za den, pokud do 30 dní nepřijme pandemický zákon. Maximální výše pokuty bude 200 000 eur (5,2 milionu korun).

„Věříme, že s ohledem na omezení základních svobod v rámci boje proti pandemii covidu-19 byla debata v parlamentu nezbytná. (…) Práva a svobody mohou samozřejmě být omezeny, ale vzhledem k důležitosti této problematiky a potřebě chránit právo na život a zdraví jednotlivců musí být omezení spravedlivá a přiměřená,“ uvedla belgická Liga pro lidská práva.

Belgie, která má 11,5 milionu obyvatel, od začátku pandemie zaznamenala přes 876.000 pozitivních testů. Nemocem spojeným s koronavirem SARS-CoV-2 již podlehlo téměř 23.000 Belgičanů. Belgické nemocnice jsou přetížené a počet hospitalizovaných stále roste. Zdravotnické úřady varovaly, že pokud se tempo nově hospitalizovaných na jednotkách intenzivní péče nezpomalí, místo na nich dojde už 10. dubna, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP