Evropská komise se obrátila na Soudní dvůr EU kvůli reformě polské justice

Evropská komise se obrátila na Soudní dvůr Evropské unie kvůli kontroverzní reformě justice v Polsku. EK požaduje, aby soud vydal předběžná opatření ještě před konečným rozhodnutím ve vleklém sporu. Komise se obává o nezávislost polských soudců, a proto žaluje zemi u Soudního dvora EU, řekl dne 31. března evropský komisař pro justici Didier Reynders.

Aby se neztrácel čas, vyzvala komise nejvyšší unijní soudce, aby před konečným verdiktem vyhlásili předběžná opatření, vysvětlil Reynders. „Jsem hluboce znepokojena pokračujícími opatřeními, která podrývají nezávislost justice v Polsku,“ prohlásila místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová. Tlak na polské soudce podle ní stále sílí a jejich nezávislost je stále více oslabována.

Z pohledu Evropské komise jsou sporné dva hlavní body. Jednak úprava týkající se disciplinárního režimu soudců podle EK podrývá nezávislost polských soudců a není v souladu se zásadou přednosti unijního práva. Kromě toho by podle EK disciplinární komora polského nejvyššího soudu neměla být dále aktivní, protože možná není nezávislá.

Zákon o disciplinárním řízení soudců je v platnosti od poloviny února 2020. Předpokládá, že soudci musí počítat s peněžními tresty, zbavením funkce nebo propuštěním, pokud zpochybňují rozhodovací kompetenci nebo legalitu jiného soudce, soudní komory nebo soudu. Soudci se rovněž nesmí politicky angažovat. Jourová už dříve varovala, že zákon by mohl být zneužíván mimo jiné k „politické kontrole obsahu soudních rozhodnutí“.

Kromě toho jde ve sporu o disciplinární komoru, která vznikla díky polské reformě soudnictví v roce 2018. Soudní dvůr EU už v dubnu 2020 na základě žádosti EK rozhodl, že komora musí svou práci pozastavit, neboť nebezpečí, že disciplinární řízení se soudci vede možná nedostatečně nezávislý orgán, by mohlo ohrozit nezávislost soudců. EK kritizuje, že disciplinární komora přesto nadále přijímá rozhodnutí, která mají přímý vliv na činnost soudců, například i na jejich imunitu.

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP