NSS eviduje již 10 návrhů na rušení opatření podle pandemického zákona

Nejvyšší správní soud zatím obdržel deset návrhů na zrušení opatření přijímaných po schválení pandemického zákona. Směřují proti povinnému testování na covid-19 ve firmách a nově také proti povinnosti nosit na veřejnosti ochranu úst a nosu. Je pravděpodobné, že soud k některým návrhům svolá veřejné jednání, řekla jeho mluvčí Bc. Sylva Dostálová.

Podle pandemického zákona, který platí od konce února, přezkoumává mimořádná opatření ministerstva právě NSS, jde o jeho novou kompetenci. Předseda soudu JUDr. Michal Mazanec už dříve uvedl, že rozhodování bude složité a rozporuplné, soud by se ale měl s návrhy vypořádat v jednotkách týdnů.

První podnět NSS dostal 7. března od dělníka v automobilovém průmyslu. Tvrdí, že testování je zdravotní zákrok, se kterým pacient musí souhlasit a měl by mít právo jej odmítnout. Mimořádné opatření vydalo Ministerstvo zdravotnictví. Prakticky z něj plynula nutnost zorganizovat testování ve firmách s více než 250 zaměstnanci, protože na pracovišti směli být od 12. března jen ti, kteří v posledních sedmi dnech podstoupili test s negativním výsledkem. Povinnost firemního testování se v ČR dalšími opatřeními rozšiřovala.

Rozhodnutí zatím nepadlo. „Probíhají nezbytné procesní úkony, a to v co nejkratších možných zákonných lhůtách,“ uvedla mluvčí Dostálová.

Kvůli povinnému testování ve firmách se na soud obrátily také Nezávislé odbory Teva Czech Industries, což je výrobce léčiv. Nesouhlasí například s tím, že po odmítnutí testování vzniká překážka v práci na straně zaměstnance, který tak nemá nárok na náhradu mzdy. Kritizují také to, že zaměstnavatel nakládá s daty o zdravotním stavu pracovníků.

V pondělí se na soud obrátili poslanci Karla Maříková, Lubomír Volný a Marián Bojko a krajští zastupitelé Karlovarského kraje za SPD. Navrhují zrušit mimořádné opatření, které ukládá povinnost nosit na veřejnosti ochranu dýchacích cest. „Opatření považují za protiústavní a navíc zbytečné, mají za to, že dlouhodobé nošení respirátorů poškozuje zdraví,“ uvedl jejich advokát JUDr. Norbert Naxera. Podle návrhu není jednoznačně prokázané, že nošení respirátorů zabraňuje šíření infekce.

„Při přezkumu mimořádných opatření podle pandemického zákona je třeba položit důraz zejména na právní a argumentační kvalitu našich rozhodnutí. Jsme si totiž dobře vědomi reálných dopadů rozhodnutí do života velkého množství lidí. Nelze očekávat, že budeme rozhodovat v řádu dní, je třeba provést všechny zákonné úkony předcházející samotnému rozhodnutí, včetně přípravy, nařízení a uskutečnění jednání,“ dodal ve svém prohlášení k přijetí tzv. pandemického zákona předseda soudu JUDr. Mazanec.

Zdroj: NSS; ČTK
Foto: NSS

Go to TOP