Podařilo se najít shodu na kurzarbeitu, hlasovat se má o něm ještě v březnu

Koaliční ANO a ČSSD po měsících sporů chtějí ve Sněmovně předložit společný pozměňovací návrh k pravidlům pro kurzarbeit. Shoda je na parametrech i principu, sdělila České televizi předsedkyně výboru pro sociální politiku Jana Pastuchová. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová uvedla, že návrh se bude ještě dolaďovat.

Kurzarbeit představuje zkrácenou práci, kdy podnik platí lidem za odpracované hodiny a stát jim poskytuje část výdělku za neodpracovaný čas. Vláda původně plánovala zavedení kurzarbeitu od loňského listopadu. Nedokázala se ale na nastavení dlouho shodnout. Sněmovna od ní dostala novelu loni na podzim. Poslanci pak do normy navrhli desítky změn. Proti sobě stály i dva ucelenější koaliční návrhy – jeden připravilo Ministerstvo práce a sociálních věcí, druhý sepsaly poslankyně ANO a KSČM. Dolní komora mohla o kurzarbeitu hlasovat v polovině února, normu ale vrátila zpět k projednávání.

Koaliční strany nyní předloží společný pozměňovací návrh. „Shoda se našla na jednoduchém řešení úhrady významné části nákladů na vyplacenou náhradu mzdy za nepráci. Návrh zdůrazňuje ochranu pracovního místa. Po mnoha věcných diskusích je shoda na parametrech i principu,“ citovala ČT z textové zprávy od Jany Pastuchové.

K původnímu vládnímu modelu kurzarbeitu měli vážné výhrady odbory a zaměstnavatelé. Společně pak podpořili návrh změn, který připravilo ministerstvo, a  vyzývali Sněmovnu k urychlenému přijetí této verze. Někteří odboráři a podnikatelé už mluvili o obavách, zda se kurzarbeit vůbec podaří do říjnových sněmovních voleb schválit.

O společném návrhu by se podle ČT mohlo hlasovat ještě v březnu, variantou je i mimořádná schůze Sněmovny. Princip kurzarbeitu má podporu také u opozičních stran.

Kurzarbeit měl navázat na dočasný vládní program Antivirus s příspěvky na mzdy pro firmy, na něž dopadla nařízená omezení a koronavirová krize. Vláda Antivirus už několikrát prodlužovala. Zatím by měl pokrývat období do konce dubna. Podporu je ale možné podle pravidel EU vyplácet až do konce roku, takže se dá znovu prodloužit.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP