Poslanci podpořili novelu volebního zákona předloženou KDU-ČSL

Poslanecká sněmovna na svém jednání 4. února podpořila v prvním kole návrh novely zákona č. 247/1995 Sb., o volbách do Parlamentu České republiky a o změně a doplnění některých dalších zákonů, který předložila KDU-ČSL. Novela by měla zachovat 14 krajů a přinést dva zvýšené limity pro vstup koalic do dolní komory. Předpis by mohl posloužit při letošních sněmovních volbách. Vládní předlohu by měla sněmovna projednat v úterý 9. března.

 

Volební pravidla musí poslanci a senátoři doplnit kvůli nálezu Ústavního soudu Pl. ÚS 44/17, který nedávno zrušil mimo jiné pasáže o přepočtu voličských hlasů na mandáty. Ústavní soud tak učinil kvůli tomu, že zrušené pasáže porušovaly rovnost volebního práva a šance kandidujících uskupení.

Předmětem debat je stále mechanismus přepočtu hlasů na mandáty a jejich rozdělení do krajů. Strany se většinou shodují na přidělení mandátů podle celorepublikového zisku kandidujících uskupení, která se do sněmovny dostanou, a následném přerozdělení mezi jednotlivé kraje. Vládní novela v obou variantách zachovává pětiprocentní hranici pro vstup do sněmovny pro jednotlivé strany. V případě koalic by podle kabinetu měly být hranice zvýšeny na sedm, devět a 11 procent podle počtu koaličních stran. Zástupci obou komor Parlamentu se minulý týden shodli na tom, že zvýšené limity pro koalice by měly být pouze dva – tedy sedm a devět procent.

Po projednání poslali poslanci návrh novely předložený KDU-ČSL k projednání Ústavně-právnímu výboru, dali mu na to 20 dní. Podobně by podle předsedy Poslanecké sněmovny Mgr. Radka Vondráčka měla být zkrácena lhůta na projednání vládní předlohy, a to na 15 dnů. Obě novely zákona č. 247/1995 Sb., o volbách do Parlamentu České republiky, by pak měly být projednány souběžně.

 

Zdroj: ČTK
Foto: PS PČR

 

Go to TOP