Sněmovna bude schvalovat nový stavební zákon či změny v exekucích

V úterý 2. března odpoledne bude zahájená 87. schůze Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. V průběhu následujících týdnů by měli poslanci mimo jiné projednat zákaz dětských dluhů či prodloužení zákonné dovolené o týden na nejméně pět týdnů. Do závěrečného schvalování by měla sněmovna posunout například návrh nového stavebního zákona, jehož cílem je podle vlády zrychlení povolování staveb.

V úvodním kole je například daňová novela, která ruší osvobození malých zásilek ze třetích zemí od daně z přidané hodnoty, zavedení takzvaného evropského kodexu pro elektronické komunikace a návrh zákona o občanských průkazech, podle kterého se začnou vydávat doklady s biometrickými údaji – dvěma otisky prstů a fotografií držitele na bezkontaktním čipu.

Začít by mohla například také debata o senátním návrhu na zakotvení ústavního práva bránit se zbraní.

Ve druhém čtení by měli poslanci projednat novelu zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, konkrétně by se měli zabývat zvýšením příspěvků na děti v zařízení typu klokánek a podobných azylových domech a pro pěstouny.

V návrhu programu schůze je také předloha na zavedení až třímilionové sankce pro podnikatele a firmy za porušování protikoronavirových restrikcí vydaných podle zákona č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení a o změně některých zákonů (krizový zákon), ve znění pozdějších předpisů, a zákona č. 250/2016 Sb., o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich, ve znění pozdějších předpisů. Novelu zamítl Senát. Poslanci o ní nehlasovali na dvou předchozích schůzích, protože provládnímu táboru chyběly kvůli karanténám hlasy pro přehlasování senátního veta.

Ve sněmovním finále je také například novela zákona, kterou by Česká národní banka dostala zákonnou pravomoc určovat podmínky úvěrů na bydlení. Poslanci budou hlasovat i o rozšíření okruhu postižených lidí s nárokem na některé pomůcky – lidem s demencí by stát přispíval na invalidní vozík a rodinám lidí s autistickou poruchou bez vážné mentální poruchy na pořízení automobilu.

O podobě nového stavebního zákona, ke kterému se sešla řada mnohdy protichůdných pozměňovacích návrhů, by v závěru schůze mohli poslanci i rozhodovat. V posledním týdnu schůze by je mohlo čekat i hlasování o podobě novely exekučního řádu. Ve hře je opět i zavedení krajské příslušnosti exekutorů.

Návrh programu řádné schůze, která je naplánovaná na tři týdny, s týdenní přestávkou na jednání výborů, čítá celkem 484 bodů.

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: PS PČR

 

Go to TOP