Vláda prodloužila nouzový stav do neděle 14. února 2021

Nouzový stav vyhlášený kvůli pandemii nového koronaviru vláda dnes, tedy v pátek 22. ledna 2021, prodloužila o zhruba tři týdny, do neděle 14. února. Svůj souhlas s tím na včerejším zasedání vyslovila Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR. Původně kabinet navrhoval prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dnů, do neděle 21. února. Spolu s nouzovým stavem vláda prodloužila i platnost opatření proti šíření pandemie onemocnění covid-19. S výjimkami tak dál platí omezení volného pohybu či shromažďování včetně nočního zákazu vycházení, zavřené zůstávají restaurace a obchody kromě provozoven se stanoveným nezbytným zbožím.
Nyní platný stav nouze měl končit v pátek 22. ledna 2021. Je na něm závislá většina vládních protikoronavirových omezení. Lze také nasadit vojáky na pomoc například ve zdravotnictví a v domovech pro seniory.
Podle opozice by měl vláda urychleně dokončit ústavní novelu, která má zavést alternativu nouzového stavu. To, že dosud není dotažena nová krizová legislativa, považuje opozice od vlády za nezodpovědné.

Nouzový stav platí při současné vlně epidemie od 5. října 2020. Nynější žádost vlády o jeho prodloužení byla již pátá v řadě. Na jaře trval v Česku nouzový stav kvůli koronavirové krizi 66 dnů, ten stávající potrvá po rozhodnutí vlády minimálně 132 dnů. Již teď je velmi pravděpodobné, že kabinet bude muset kvůli pandemii onemocnění covid-19 žádat o prodloužení nouzového stavu znovu. Řekl to ministr zdravotnictví doc. MUDr. Jan Blatný, Ph.D. Zároveň uvedl, že napříč politickým spektrem je shoda na tom, že je potřeba legislativní úprava, díky níž by pro některá ochranná opatření nebyl nouzový stav nutný.

 

 

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP