ESLP částečně připustil žalobu Ukrajiny vůči Rusku

Za částečně přípustnou označil v rozhodnutí ze dne 14. ledna 2021 Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku žalobu Ukrajiny vůči Rusku kvůli porušování lidských práv na anektovaném Krymu. Kyjev Moskvu viní z toho, že mezi únorem 2014 a srpnem 2015 opakovaně porušila Evropskou úmluvu o lidských právech. Po dnešním rozhodnutí bude k pozdějšímu datu následovat rozsudek, uvedl ESLP.

„Při rozhodování jsme vzali v potaz obzvlášť velikost a sílu zvýšené přítomnosti ruské armády na Krymu od ledna do března 2014,“ píše se v rozhodnutí.

Ukrajinská vláda podle soudu poskytla detailní a konkrétní informace k případu, podpořené dostatečnými důkazy k tomu, aby prokázala, že ruští vojáci na Krymu nepůsobili jako „pasivní přihlížející, ale domnělých událostí se aktivně účastnili.“

Soudci upozornili, že aktuální rozhodnutí nebude mít vliv na budoucí jednání o tom, zda Rusko na Krymu skutečně porušilo Evropskou úmluvu pro lidská práva. Soud ve Štrasburku také připomněl, že nerozhoduje o tom, zda bylo připojení poloostrova zákonné z hlediska mezinárodního práva.

Ohledně událostí na Krymu, východní Ukrajině a v Azovském moři se Evropský soud pro lidská práva zabývá dvěma mezistátními případy a více než 7000 jednotlivými žádostmi. Soud, zřízený při Radě Evropy, není institucí Evropské unie.

Zdroj: ESLP
Foto: ESLP 

Go to TOP