MZ posoudí rizikovost sčítání lidu, když se posune, bude třeba změnit zákon

Ministerstvo zdravotnictví posoudí, zda by nebylo vhodné posunout sčítání lidu, které se má konat od 27. března do 11. května.

Ústřední krizový štáb předal tento dotaz po dnešním jednání se zástupci Českého statistického úřadu Ministerstvu zdravotnictví, které má zohlednit všechny rizikové faktory. Pokud by MZ dospělo k závěru, že by bylo lepší sčítání lidu, jež se koná jednou za deset let, přesunout na jiný termín, znamenalo by to v první řadě nutnost změny zákona č. 332/2020 Sb., o sčítání lidu, domů a bytů v roce 2021.

Předseda Ústředního krizového štábu Jan Hamáček uvedl, že sčítání letos sice počítá s on-line fází, která by měla začít od 27. března a skončit 9. dubna, v dubnu a květnu je ale v plánu sčítání v terénu, kterého se má zúčastnit 11 000 komisařů.

Statistici podle ředitele úřadu Marka Rojíčka pečlivě sledují aktuální vývoj, situaci průběžně vyhodnocují a jsou v kontaktu s odborníky z ministerstva zdravotnictví, aby mohli reagovat. Podstatný bude podle něj vývoj epidemické situace během jara. Ze zákona je možné lhůty pro sčítání posunout až o 30 dnů. ČSÚ věří, že k tomu nebude muset dojít a pomůže k tomu i široké zapojení lidí do online sčítání.

Cílem sčítání je získat přesná a aktuální data, která slouží k efektivnějšímu plánování mnoha aspektů veřejného života včetně vzdělávání, zdravotní a sociální péče či integrovaného záchranného systému. Letos se má uskutečnit prostřednictvím webových stránek, mobilní aplikace a tradiční metodou sčítacích komisařů. Kromě toho by mělo být možné formulář vyplnit na 800 vybraných poštách nebo ho odeslat úřadu poštou. Výsledky by měly být známy na přelomu let 2021 a 2022.

Podle odhadu ČSÚ z loňského srpna by při sčítání mohlo až 60 procent lidí využít možnost vyplnit formulář přes internet. Při posledním sčítání v roce 2011 tuto možnost využila jen asi čtvrtina lidí.

Poprvé bylo sčítání lidu na českém území v roce 1869. Od roku 1918, tedy od vzniku samostatného Československa, se jich uskutečnilo devět. Zatím poslední bylo před 10 lety, kdy se dotazníky daly vyplňovat přes internet poprvé.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay 

 

Go to TOP