Právnické osoby žádají po státu kvůli opatřením odškodné 9,2 mld Kč

Právnické i fyzické osoby žádají po státu kvůli proticovidovým opatřením odškodné za více než devět miliard korun. Na ministerstva vnitra a zdravotnictví přišlo ke konci loňského roku 641 žádostí. Píše o tom deník E15. Ministerstvo vnitra registrovalo žádosti za 5,6 miliardy korun, Ministerstvo zdravotnictví za 3,6 miliardy.

Ministerstvo vnitra, které má vyřizování žádostí na starosti, kvůli tomu najalo šest advokátních kanceláří. Hodnotu zakázky vyčíslilo na 24,7 milionu korun bez DPH, tedy zhruba 30 milionů korun s daní.

„Ministerstvo vnitra by s ohledem na své kapacitní možnosti nebylo schopno řádně zajistit posouzení doručených žádostí,“ poukázala na počet a objem nároků mluvčí ministerstva Hana Malá. Advokátní kanceláře vybralo ministerstvo v rámci veřejné zakázky v jednacím řízení bez uveřejnění, tedy bez výběrového řízení. Zakázku podle E15 získaly ke konci roku advokátní kanceláře Becker & Poliakoff, Bureš & Bureš, Deloitte Legal, Havel & Partners, JUDr. Daniel Volák a Mgr. Libor Hubáček, MBA.

Úkolem advokátů je posoudit žádosti po právní i ekonomické stránce a určit, zda je daný nárok oprávněný. Součástí smluv je i případné zastupování před soudy, pokud se žadatelé rozhodnou peníze vymáhat soudně. První rozhodnutí o žádostech by mohly být v průběhu ledna, píše server. Ve většině případů žádají o odškodnění právnické osoby, ze 641 žádostí jich podaly 544.

Lidé i právnické osoby mají možnost žádat o odškodnění na základě krizového zákona, který se používá při vyhlašování nouzového stavu a následných opatření. Musejí to udělat do šesti měsíců od doby, kdy se o škodě dozvěděli. Pokud ministerstvo nárok neuzná, může se žadatel obrátit se žalobou na stát a domáhat se peněz před soudem. Už dříve odborníci hovořili o tom, že je ustanovení v krizovém zákoně týkající se odškodnění příliš široké, bylo původně myšleno jen pro jednorázové škody způsobené povodněmi.

Ministr vnitra Jan Hamáček proto připravil novelu zákona, ve které ustanovení upravil. „Nově se vymezuje, že se nahrazuje pouze skutečná škoda, tedy již nikoli ušlý zisk. To je důležitá změna vzhledem k uzavírání provozoven,“ řekl podle serveru poslanec Jakub Michálek. Novela ještě čeká na schválení.

Zdroj: ČTK; E15
Foto: Pixabay

Go to TOP