Termín říjnových voleb do PS PČR je ve Sbírce zákonů, tím začala kampaň

Rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana o tom, že se volby do Poslanecké sněmovny uskuteční 8. a 9. října, bylo již 31. prosince 2020 vydáno ve Sbírce zákonů.

Rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana o tom, že se volby do Poslanecké sněmovny uskuteční 8. a 9. října, bylo již 31. prosince 2020 vydáno ve Sbírce zákonů. Začala tím oficiálně volební kampaň, která přinese povinnosti pro strany, hnutí i jejich volební koalice.

Veškerá propagace se tak od té doby začne započítávat do limitu 90 milionů korun, kterou strany a hnutí na kampaň ze zákona mají. Do pěti dnů, tedy do zítřka, 5. ledna 2021, musí mít navíc zřízen transparentní volební účet a přístup k němu umožnit na svých internetových stránkách.

Prezident Miloš Zeman svůj úmysl vypsat sněmovní volby na počátek října ohlásil koncem mezi svátky. Zdůvodnil to tím, že chce stranám dopřát dost času na kampaň. Na rozhodnutí o termínu voleb, které musel spolupodepsat předseda vlády Andrej Babiš, měl čas do začátku července. Vyhlášením voleb více než devět měsíců před jejich konáním se výrazně odchýlil od dosavadní praxe. Minulé sněmovní volby v říjnu 2017 vyhlásil prezident Zeman s půlročním předstihem, jeho předchůdci vyhlašovali volby zhruba čtyři měsíce před jejich konáním.

Prezidentovo rozhodnutí vyhlásit volby ještě před koncem roku bude mít dopad na obě koaliční uskupení opozičních stran, tedy Pirátů a Starostů a ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Volební koalice kvůli limitu na kampaň nebudou moci využít finanční možnosti jednotlivých stran.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP