Skype obhajoby advokátů s vězněnými klienty se úspěšně rozjely

Již osmým měsícem mají advokáti jedinečnou možnost komunikace s vězněnými osobami díky projektu „Skype obhajoba“, který zahájila

Již osmým měsícem mají advokáti jedinečnou možnost komunikace s vězněnými osobami díky projektu „Skype obhajoba“, který zahájila Vězeňská služba společně s Českou advokátní komorou v dubnu tohoto roku. Projekt umožňuje všem advokátům komunikovat s jejich vězněnými klienty v době pandemických omezení vzdáleně.

Na jedné straně vězeň přímo ve věznici, na straně druhé obhájce ve své kanceláři. To je možnost, jak probíhá komunikace, aniž by advokáti museli dojíždět za svými klienty do věznic a vystavovat je i sebe nebezpečí koronavirové nákazy.

„Pro komunikaci byla vybrána již na začátku platforma Skype, která je běžně dostupná a Vězeňská služba s ní má bohaté zkušenosti při zajištění vzdálené komunikace mezi vězni a jejich rodinnými příslušníky. Stačí tedy, aby advokát měl svůj počítač vybaven webkamerou, mikrofonem a reproduktory, což splňují běžné notebooky, měl nainstalovaný Skype a pak už jen bude stačit, aby si rezervoval termín v konkrétní věznici, “ vysvětluje Jiří Novák ml., advokát pověřený koordinací projektu za ČAK.

Tuto formu komunikace si advokáti rychle a rádi osvojili, když za krátkou dobu, kdy projekt běží, uskutečnili se svými klienty již na tisícovku skype videohovorů. Vzestupný trend je patrný zejména v těch měsících, kdy došlo ke zpřísnění pandemických opatření a omezení pohybu.

Na projektu se od počátku velmi aktivně podílela Česká advokátní komora v čele s jejím místopředsedou JUDr. Tomášem Sokolem. „Potřeba klientů komunikovat se svými advokáty přetrvává i v době současných vlastně již skoro rok běžících opatření a nezapomínejme, že právní pomoc je součástí práva na přístup ke spravedlnosti,“ dodává k projektu.

Podle sdělení zástupců Vězeňské služby je každá věznice vybavena minimálně jedním počítačem, většina dokonce vícero počítači, z kterých je možné se online spojit se svým obhájcem. Obecně je vidět větší zájem o skype obhajoby v zařízeních vazebních věznic. Stejně tak lze za první měsíce projektu vysledovat, že některé vězněné osoby a jejich obhájci využívají tuto formu poměrně často, jiní ji berou stále jen jako okrajovou záležitost.

Zástupci Vězeňské služby a České advokátní komory dne 21. prosince 2020 během videokonference zhodnotili první měsíce s tím, že se zavedením projektu panuje obecně spokojenost, běží bez problémů, nicméně možnosti pro jeho další rozvoj určitě jsou a není třeba mít z takové formy hovorů jakékoli obavy.

Účastníci videokonference se dotkli také toho, že nebylo jasné, jak je to s „návštěvami“ klientů v koluzní vazbě. Podle nejnovějšího sdělení obhájci mohou pořádat video návštěvy podle běžných pravidel, advokáti (tedy v netrestních věcech) se souhlasem orgánu činného v trestním řízení. Stejně tak lze nově pořádat také video porady s klientem za přítomnosti tlumočníka.

Podrobnosti, jak skype obhajoby realizovat, naleznete ZDE nebo na webových stránkách https://www.vscr.cz/.

Redakce AD

Foto: Pixabay

Go to TOP