Rakouský ÚS označil zákaz zahalujících šátků ve školách za protiústaví

Zákaz nošení šátků zahalujících hlavu, který od loňska platí na rakouských základních školách, je protiústavní. Rozhodl o tom 11. prosince podle agentury APA rakouský Ústavní soud. Soud tak vyhověl stížnosti dětí a rodičů, kteří tvrdili, že zákaz je diskriminační, protože se vztahuje na pokrývku hlavy muslimských dívek, ale nikoli třeba na židovskou kipu (jarmulku) či turban u sikhů.

Soudci dospěli k závěru, že zákon je namířen proti konkrétnímu náboženství – islámu – a porušuje tak neutralitu ve vztahu k náboženství a světonázoru, kterou musí stát zachovávat.

Zákaz schválili loni poslanci obou stran tehdejší vládní koalice. Ačkoli norma konkrétně nezmiňuje, že zákaz se týká islámských pokrývek hlavy, jako jsou hidžáb či šajla, z jejího znění to implicitně vyplývá.

Zakázáno je „nošení světonázorově nebo nábožensky utvářeného oděvu, s nímž je spojeno zahalení hlavy“, přičemž jde o takový oděv, který „zahaluje celé vlasy nebo jejich velkou část“. Právě díky této definici se opatření nevztahuje třeba na jarmulky.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP