Podvod na stovkách seniorů skončil nepodmíněným pětiletým trestem

Případ rozsáhlého podvodu na důvěřivých seniorech definitivně končí pětiletým trestem vězení pro jeho aktéra J. M. Jeho stížnost odmítl Ústavní soud. Podle rozhodnutí ústavních soudců z 20. října 2020 justice neporušila jeho práva.

Obžalovaný vystupoval v roce 2011 jako zástupce firmy, která patřila k takzvaným šmejdům, tedy společnostem, které se zaměřují na podvádění seniorů. Najal a vyškolil brigádníky, kteří důchodce oslovovali u lékáren, nemocnic či na náměstích. Nabízeli jim za jednu korunu krém na křečové žíly.

Podmínkou bylo podepsání údajného předávacího protokolu. Ve skutečnosti šlo o souhlas s členstvím v klubu a zaplacením aktivačního poplatku 4650 korun. Lidi, kteří si krém zakoupili, firma po 30 dnech vyzvala k zaplacení dluhu s termínem do sedmi dnů s upozorněním na možnost vymáhání pohledávky soudní cestou.

Poškozeno bylo podle soudu 1294 lidí, z toho 104 poškozených na výzvu firmy reagovalo a poplatek zaplatilo, dva z nich i smluvní pokutu. Na účet obchodní společnosti takto přišlo téměř půl milionu korun. Za podvod byl stíhán také jednatel firmy, avšak zemřel, a jeho stíhání tak bylo zastaveno.

V ústavní stížnosti obžalovaný například kritizoval skutečnost, že krajský soud při hlavním líčení vyslechl jen 20 procent poškozených, které vybíral podle abecedního klíče. Obhajoba trvala na možnosti vyslechnout všechny svědky a klást jim otázky. Podle ústavních soudců ale justice nechybovala, prakticky všichni poškození popisovali stejný modus operandi, tedy způsob provedení činu. Například vypověděli, že pokud by věděli o povinnosti uhradit poplatek, krém na křečové žíly by si nevzali. „Žádný z vyslechnutých svědků neuvedl, že byl seznámen s důsledky uzavření smlouvy, ani jednomu z nich se tedy nedostalo úplných a pravdivých informací, jednak o zaplacení rezervačního kódu jednak o možnosti odstoupit od smlouvy,“ stojí v usnesení.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP