Prezident Miloš Zeman jmenoval deset nových soudců

Prezident Miloš Zeman jmenoval na Pražském hradě deset nových soudců. Devět z nich bude působit ve správním soudnictví. Soudce navrhla ministryně spravedlnosti Mgr. Marie Benešová a vláda seznam schválila v druhé polovině listopadu.

Prezident Zeman ve svém projevu při slavnostním aktu varoval nově jmenované soudce před možnými pokušeními. Vedle korupce by se měli podle něj vyvarovat toho, aby si hráli na mediální hvězdy nebo politiky. „Mediální hvězda znamená, že vás novináři budou zpovídat o vašich názorech na jednotlivé procesy a budou od vás loudit, jak chcete rozhodnout. Prosím vás pěkně, varujte se toho,“ uvedl prezident

Zároveň zmínil, že se občas setkává s tím, že se soudce zkouší vyjadřovat jako politik, nikoli jako soudce. „Chce-li být politikem, ať opustí soudcovskou kariéru, ale do té doby dokud je soudcem, tak nemůže vydávat politická prohlášení, protože to je poněkud jiná disciplína,“ řekl novým soudcům prezident.

„Navržení kandidáti by měli nahradit soudce, kteří v rámci takzvané přirozené obměny odešli, respektive odejdou z resortu justice k 31. prosinci 2020,“ uvedla k seznamu po schválení vládou ministryně Benešová.

Na Obvodní soud pro Prahu 1 zamíří Mgr. Kateřina Rybáková, na Městský soud v Praze pak Mgr. Bc. Jan SchneeweisJUDr. Tomáš Švec, Ph.D. Nejvíce posil, hned čtyři, získá středočeský krajský soud v Praze, jsou jimi JUDr. Bc. Kryštof Horn, Mgr. Věra Pazderová, LL.M., M.A., Mgr. Ing. Lenka BursíkováMgr. Vladimír Skoták, který se ke složení slibu nedostavil. Mgr. Aleš Smetanka pak posílí Krajský soud v Plzni, Mgr. Ondřej Bartoš bude působit na Krajském soudu v Hradci Králové a Mgr. Filip Skřivan na Krajském soudu v Brně.

Mezi novými soudci je jedna dosavadní státní zástupkyně, dva advokáti, tři vyšší soudní úředníci, dva asistenti soudce, jeden právník z Generálního ředitelství cel a jediný justiční čekatel. Je jim od 31 do 44 let.

„Přeji vám vše nejlepší a přeji vám, aby vaše rozsudky byly spravedlivé, byť přísné, a aby i ti, které jste odsoudili, si říkali, že byli odsouzeni právem,“ uzavřel svůj projev při jmenování prezident Miloš Zeman, který naposledy jmenoval soudce letos v červenci, kdy jich bylo 33.

Zdroj: ČTK+ www.hrad.cz
Foto: Fotoarchiv KPR

 

Go to TOP