Slovenský parlament schválil novelu zákona o VŠ, umožní odebírat tituly

Vysoké školy na Slovensku budou moci odebírat tituly absolventům, kteří závěrečnou práci či její část nevypracují samostatně nebo se dopustí závažnějšího plagiátorství. Vyplývá to z návrhu novely vysokoškolského zákona, kterou dne 5. listopadu schválil slovenský parlament. Učinil tak poté, co premiér Igor Matovič i šéf Národnej rady SR Boris Kollár dříve v tomto roce čelili nařčení od médií a opozice z plagiátorství při psaní svých diplomových prací.

 

Po podpisu zákona prezidentkou vstoupí nová pravidla v platnost na začátku příštího roku a vztahovat se budou až na budoucí absolventy studia. To znamená, že stávajícím držitelům vysokoškolských titulů a ani docentům či profesorům škola nebude moci jejich tituly dodatečně odebrat. Zákon ale umožní vzdát se titulu dobrovolně.

V souvislosti s plagiátorstvím bude moci absolvent přijít o titul v případě, že poruší duševní vlastnictví jiné osoby a zároveň tím získá výhodu, která ovlivní ukončení jeho studia řádným způsobem nebo splnění podmínek k přijetí na toto studium.

Slovenské ministerstvo školství už dříve uvedlo, že návrh zákona vychází z české právní úpravy. V České republice lze podle novely z roku 2016 (zákon č. 178/2016 Sb.), odebrat titul do tří let od ukončení studia. České školy k tomuto kroku přistupují spíše zřídka.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP