Liberecký kraj postupoval při nákupu akcií nezákonně, ale zákon se změní

Nejvyšší správní soud svým rozsudkem ve věci sp. zn. 9 As 139/2020 – 125 ze dne 29. října 2020 rozhodl, že Liberecký kraj při nákupu akcií autobusového přepravce v letech 2017/2018 postupoval nezákonně. Podpořil tak názor Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který v roce 2017 rozhodl, že akcie nesmí kraj koupit přímo, ale musí vyhlásit veřejnou zakázku. Krajský soud v Brně v květnu rozhodnutí ÚOHS zrušil, NSS však teď zrušil rozsudek krajského soudu a vrátil spor k novému projednání.

Liberecký kraj mimo zadávací řízení připravoval nákup akcií ČSAD Liberec, ČSAD Česká Lípa a společnosti BusLine (dnes Witbystar), aby tak vyřešil dlouhodobé potíže se zajištěním veřejné dopravy. Jako nejjednodušší a nejlevnější variantu pro vytvoření vlastního dopravce doporučili odborníci nákup akcií již existující firmy. Nejdál se dostala jednání s ČSAD Liberec. Kraj chtěl za 14,353 milionu korun odkoupit 86 procent akcií od majoritního vlastníka a dalších 20 milionů se chystal do firmy investovat, protože byla na pokraji insolvence.

Dohodu schválili krajští radní i valná hromada dopravce, nakonec se ale koupě neuskutečnila. Záměr napadla u ÚOHS konkurenční společnost BusLine (dnes Witbystar) kvůli údajnému obcházení zákona o veřejných zakázkách. Úřad nejprve pochybení neshledal, pak jí dal ale za pravdu. Liberecký kraj nákup vyřešil tak, že akcie ČSAD Liberec předloni na podzim koupil prostřednictví vlastní již dříve založené společnosti Autobusy LK. Rozhodnutí ÚOHS ale zároveň napadl u soudu.

Předseda ÚOHS Petr Rafaj uvedl, že kvůli zastavení transakce jej zástupci Libereckého kraje napadli. „Verdikt soudu nyní jednoznačně potvrdil, že jsme postupovali v souladu se zákonem, a útoky byly tedy zcela nedůvodné a lživé. Očekávám od Libereckého kraje omluvu a doufám, že hejtman bude férový a za výroky vůči úřadu a mé osobě vyvodí pro sebe stejné důsledky, jako požadoval po mně, tedy že odstoupí,“ řekl Rafaj.

Liberecký hejtman Martin Půta to odmítl komentovat. „Naši právníci rozhodnutí Nejvyššího správního soudu studují,“ řekl hejtman Půta k rozhodnutí NSS. Sám je přesvědčený o tom, že v nákupu akcií postupoval kraj správně. Klíčovým bodem sporu je podle něj otázka, zda jsou, nebo nejsou akcie věcí, na jejíž nákup se vztahuje zákon o veřejných zakázkách. I NSS ve svém rozhodnutí přiznal, že si je vědom toho, že u korporátních akvizic je postup v zadávacím řízení velice těžko představitelný, neboť zadavatel má typicky (a oprávněně) zájem o konkrétní společnost. Upozornil i na to, že Ministerstvo pro místní rozvoj ČR počítá v připravované novele zákona s doplněním v tomto duchu.


Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP