Europol žádá o pomoc veřejnost, hledá sexuální zločince

Europol spustil kampaň s cílem vypátrat 18 nejnebezpečnějších sexuálních zločinců Evropy na útěku. Jde o zločince, kteří už byli odsouzeni nebo jsou ze spáchání sexuálních trestných činů důvodně podezřelí, oznámila organizace, která zároveň zveřejnila policejní portréty hledaných osob.

Unijní agentura zdůraznila, že sexuální zločiny patří mezi nejhorší trestné činy. „Téměř každé dvě minuty je v EU spáchán sexuální zločin,“ uvedl Europol. Obětí sexuálního násilí se podle policejní agentury může stát každý, ale většinou jsou jimi ženy a děti.

Prostřednictvím internetové kampaně se agentura obrací na občany s prosbou o spolupráci. Na svých internetových stránkách i na sociálních sítích zveřejnila nejen fotografie, ale také příslušné zatykače. Lidé mohou své tipy zasílat anonymně prostřednictvím online formulářů.

K výzvě se připojily policejní a bezpečnostní orgány z 19 evropských zemí, Česko mezi nimi není.

Europol od roku 2016 s pomocí cílených kampaní pátrá vždy po omezeném počtu osob na útěku. Dosud se podařilo zadržet 91 takto hledaných osob, z toho 33 díky rozhodujícím informacím právě od veřejnosti.

Zdroj: ČTK
Foto: Europol

 

Go to TOP