Poslance zaměstnají protikoronavirové zákony, rozpočet i nový stavební zákon

Poslanecká sněmovna PČR by na schůzi, která začne zítra, 20. října, měla zrychleně schvalovat další zákony reagující na epidemii nového typu koronaviru. Jde o změny v ošetřovném, o prodloužení úlev pořadatelům zrušených kulturních akcí, kompenzační bonus, tedy příspěvek ekonomicky postiženým podnikatelům, nebo o odklad elektronické evidence tržeb. Poslanecké finále pak čeká zavedení možnosti paušální daně pro část drobných podnikatelů a novou zbraňovou legislativu.

Předlohami souvisejícími s koronavirem by se mohli poslanci zabývat hned v úvodu schůze, pokud potvrdí, že je budou projednávat ve stavu legislativní nouze. Vláda jim již dříve poslala předlohy upravující prodloužení výplaty ošetřovného a podmínky vracení peněz za zrušené kulturní akce.

Minulý pátek ještě schválila návrh na prodloužení záruk v programu COVID III, na výplatu kompenzačního bonusu a na odklad elektronické evidence tržeb (EET). EET je aktuálně kvůli dopadům šíření koronaviru pro všechna odvětví přerušena do konce letošního roku. Vláda chce odklad prodloužit do konce roku 2022.

Úvodní debata o návrhu státního rozpočtu čeká Sněmovnu ve středu 11. listopadu. Poslanci v prvním čtení schvalují základní parametry rozpočtu, tedy zejména příjmy, výdaje a výši schodku. Ministerstvo financí navrhlo schodek 320 miliard korun. Předloha nezahrnuje úpravy z projednávaného daňového balíčku, do něhož by se mohlo dostat i zrušení superhrubé mzdy spolu se snížením daně z příjmu zaměstnanců na 15 procent na dva roky.

V závěru schůze by poslanci mohli schvalovat pětitisícový příspěvek k důchodům, zavedení státního výživného na děti za neplatiče alimentů a uzákonění digitální daně. Hlasovat by mohli rovněž o zpřístupnění učitelství na středních školách a na druhém stupni základních škol i lidem bez pedagogického vzdělání. Předlohy ještě ale čeká druhé čtení, v němž mohou poslanci předkládat pozměňovací návrhy. Do finále by se mohl dostat i nový návrh zákona o evidenci skutečných majitelů a v prvním čtení by měli poslanci projednat například návrh nového stavebního zákona.

Návrh programu schůze čítá zhruba 500 bodů. Stejně jako při minulých schůzích se nepředpokládá, že se poslanci stihnou vypořádat se všemi. Schůze by měla trvat s týdenní přestávkou až do 13. listopadu.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP