Prodloužení ošetřovného bylo schváleno. Nyní ho musí projednat Parlament

Vyplácení podpory při ošetřování člena rodiny, osoby blízké, v souvislosti s pandemií onemocnění Covid-19 by se mohlo prodloužit. Zaměstnanci, a to včetně

Vyplácení podpory při ošetřování člena rodiny, osoby blízké, v souvislosti s pandemií onemocnění Covid-19 by se mohlo prodloužit. Zaměstnanci, a to včetně tzv. dohodářů, by mohli pobírat ošetřovné po celou dobu výuky na dálku či nařízené karantény. Návrh změny zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, schválila na mimořádném jednání ve čtvrtek 8. října 2020 vláda, a to v reakci na omezení výuky ve školách.

Podle zákona se v současné době ošetřovné vyplácí po dobu devíti dnů na děti do deseti let, samoživitelé a samoživitelky s potomky do 16 let ho mohou dostávat až 16 dnů. Podle Ministerstva práce a sociálních věcí by se nově mohla podpora vyplácet po celou dobu omezení výuky či nařízené karantény, ne však po dobu prázdnin a ředitelského volna.

Prodloužené ošetřovné by se podle návrhu mělo týkat i těch, kdo pracují na dohodu o provedení práce nebo o pracovní činnosti, a osob se zaměstnáním malého rozsahu. Dostávat by ho ale měli i ti, kteří se – kvůli uzavření stacionářů či karanténě – musejí postarat o seniory a postižené blízké. Zaměstnancům se z nemocenského pojištění poskytuje 60 procent základu výdělku.

Podle návrhu, který zveřejnil kabinet, se rodiče mohou na ošetřovném vystřídat i víckrát. Dávka se bude vyplácet za dny péče za jednotlivé měsíce. Lidé nebudou muset dokládat potvrzení od školy o uzavření, stačit by mělo pouhé prohlášení se jménem a rodným číslem dítěte a názvem zařízení. Podobný bude postup i při zavření stacionářů. Zaměstnavatel bude moci posílat podklady sociální správě elektronicky.

Ministerstvo práce a sociálních věcí uvedlo, že by na prodloužené ošetřovné mohl do konce tohoto roku stát vydat navíc (v závislosti na epidemiologické situaci) asi 53 až 99 milionů korun, v příštím roce by pak mohl navíc zaplatit až 160 milionů.

Nyní chce kabinet požádat o zrychlené projednání zákona v Parlamentu ve stavu legislativní nouze.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP