Daň z nabytí nemovitosti se ruší, prezident Zeman podepsal zákon

Prezident republiky Miloš Zeman podepsal v pátek18září 2020 zákon ze dne 15. září 2020, kterým se zrušuje zákonné opatření Senátu č. 340/2013 Sb., o dani z nabytí nemovitých věcí, a mění a ruší se další související právní předpisy. Zákon současně zachovává možnost kupujících odečítat si od základu daně z příjmů úroky z úvěru na bydlení.

Daň ve výši čtyř procent platil kupující. V posledních letech stát na dani vybíral kolem 13 miliard korun ročně.

Vláda původně spolu se zrušením daně navrhla, aby si u nových úvěrů na bydlení poskytnutých po 1. lednu 2022 nemohli kupující odečítat zaplacené úroky od základu daně z příjmů. Sněmovna poté přijala pozměňovací návrh, který odpočty zachovává. Snižuje však nejvyšší možnou částku odpočtu z nynějších 300 000 korun na polovinu. Na návrh Senátu obsahuje podepsaná předloha ale ustanovení, že na úvěry poskytnuté do konce letošního roku se bude vztahovat dosavadní limit odpočtu úroků 300 000 korun, na úvěry poskytnuté od příštího roku se bude vztahovat už jen nový limit 150 000 korun.

Podle dřívějšího vyjádření ministryně financí JUDr. Aleny Schillerové, PhD., se daň fakticky zruší zpětně od 31. března 2020. Lidé, kteří měli lhůtu pro podání přiznání k této dani do 31. března a následně kvůli pandemii odloženou do konce srpna, už daň platit nebudou. Pokud ji někdo zaplatil, úřad mu peníze vrátí. Týká se těch, kteří dokončili svůj vklad na katastr v prosinci 2019 nebo později.

Schválený zákon také prodlužuje tzv. časový test pro příjmy z prodeje nemovitých věcí neurčených k vlastnímu bydlení, a to z pěti na deset let. Prodloužení časového testu bude platit pro nemovitosti nabyté po 1. lednu 2021.

 

 

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

 

 

 

Go to TOP