Návrh zákona o náhradním výživném Výbor pro sociální politiku PS schválil

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky by mohla schválit vládní předlohu zákona, podle nějž by stát poskytoval výživné za neplatiče alimentů. Dolní komoře to ve středu 9. září doporučil Výbor pro sociální politiku PS. Podle návrhu by stát rodiči vyplácel maximálně 3000 korun měsíčně, částku by následně vymáhal po neplatiči.

 

Podle návrhu normy by stát novou dávku vyplácel nejvýše dva roky. Podmínkou by bylo to, že rodič už začal peníze vymáhat po dlužníkovi v exekuci nebo u soudu. „Stát pomáhá tam, kde selhává vymahatelnost práva,“ zdůraznila ve svém vystoupení na jednání Výboru pro sociální politiku PS ministryně práce a sociálních věcí Dipl.-Pol. Jana Maláčová, MSc. Podle ní nepůjde o novou sociální dávku.

Rodič, který výživné od neplatiče nedostává, anebo dostává jen jeho část, by podle předlohy žádal o náhradní alimenty krajský úřad práce. Ten by pak měsíčně vyplácel soudem stanovenou částku. V případě, že by druhý rodič poslal jen část výživného, stát by doplatil zbytek, maximálně ale 3000 korun. Příjemce výživného by každé čtyři měsíce dokládal, že mu partner/partnerka nadále na děti neplatí a že má tudíž na pomoc nárok. Případné přeplatky by musel státem podporovaný“ rodič vrátit.

Ministerstvo práce a sociálních věcí ve svých podkladových materiálech k zákonu uvedlo, že by úřady práce mohly ročně obdržet asi 24 000 žádostí o náhradní výživné, vyplatit by mohly asi 861,3 milionu korun. Vymoci zpět by se mohla asi desetina částky, tedy přibližně 80 milionů korun. V prvním roce platnosti zákona by administrativní náklady činily asi 115 milionů korun, v dalších letech by se pak pohybovaly okolo 100 milionů korun.

 

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP