Soud dal za pravdu Edwardu Snowdenovi. Odposlechy NSA byly protiústavní

Program masového sběru dat o telefonních hovorech Američanů, který realizovaly americké tajné služby a na který před sedmi lety upozornil Edward Snowden, nebyl v souladu se zákonem. Rozhodl o tom americký odvolací soud ve středu 2. září 2020. Konstatoval také, že šéfové amerických tajných služeb lhali veřejnosti, když před ní tento program obhajovali.

 

Edward Joseph Snowden

Bývalý zaměstnanec CIA a sub-kontraktor pracující pro Národní bezpečnostní agenturu (NSA) Edward Snowden zveřejnil v roce 2013 informace o masivním a tajném sledování telefonních rozhovorů a elektronické komunikace milionů Američanů, kterou prováděly bezpečnostní služby USA. Snowden, který je za vyzrazení uvedených informací stále stíhán americkými úřady a hrozí mu exemplární trest, se od roku 2013 ukrývá v Rusku, kde čerpá dočasný azyl.

Soud, který kauzu úniku informací posuzoval, nyní rozhodl, že shromažďování záznamů porušovalo americké federální zákony a mohlo být i protiústavní. „Nikdy jsem si ani nepředstavoval, že se dožiju toho, že naše soudy odsoudí aktivity NSA jako nezákonné a ve stejném rozsudku ještě uznají moje zásluhy na jejich odhalení,“ uvedl Edward Snowden na Twitteru.

„Rozsudek je vítězstvím pro naše právo na soukromí,“ napsala vlivná nevládní organizace Americká unie občanských práv (ACLU) s tím, že rozhodnutí soudu „činí zřejmým, že hromadný sběr telefonních záznamů Američanů ze strany NSA porušoval ústavu“.

Informace o sběru dat o telefonní aktivitě Američanů – o tom kdo, jak, kdy, kde a s kým hovořil – byla první a zřejmě nejvýbušnější částí Snowdenova odhalení v britském listu The Guardian. Američtí činitelé do té doby tvrdili, že NSA nikdy vědomě žádná data o občanech neshromažďovala. Poté, co Edward Snowden program odhalil, začali zástupci tajných služeb argumentovat tím, že špehování hraje klíčovou roli v boji s domácím terorismem. Odkazovali se přitom především na případ čtyř osob ze San Diega, které čelily obvinění, že pomáhaly náboženským radikálům v Somálsku. Tvrdili také, že čtveřici se podařilo odsoudit právě díky záznamům shromážděným NSA. Soud však uvedl, že takové tvrzení „neodpovídá obsahu utajených záznamů“.

 

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay a Laura Poitras/Praxis Films, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27176492 (portrét E. Snowdena

Go to TOP