Pozor na nové formy PRÁVNÍHO ŠMEJDSTVÍ! ČAK zvažuje trestní oznámení

Na Českou advokátní komoru (ČAK) se v posledních dnech začali obracet občané s velice závažnými tvrzeními, podle nichž se některé osoby vydávají za advokáty a vymáhají po nich peníze v řádech desítek tisíc korun. „Bereme tato upozornění velice vážně. Víme o případech, kdy zejména starší lidé nátlaku těchto osob podlehli a požadované částky opravdu zaplatili. Zvažujeme, že na základě informací, které od občanů máme, podáme trestní oznámení na neznámého pachatele,“ uvedl tajemník ČAK JUDr. Petr Čáp.

Podvodníci přitom pracují docela primitivně. Zavolají z mobilního telefonu a okamžitě začnou velice agresivním způsobem vymáhat neexistující dluh. „Volal mi pán, který mluvil velice špatnou češtinou. Vyhrožoval mi, že pokud se nedohodnu na úhradě (neexistujícího) dluhu za webovou prezentaci, kterou jsem si údajně kdysi kdesi objednala, předá celou věc do řízení exekutorům,“ sdělila MUDr. Lucie Bradáčová, která se na ČAK obrátila jako jedna z prvních (málem) poškozených. „Od svých kolegů jsem se posléze dozvěděla, že pan ´advokát´ nejdříve obvolával oční lékaře, teď se soustředil na nás, na zubaře.“

Nejzáludnější na celé věci je skutečnost, že se podvodník se špatnou češtinou představuje jako JUDr. Milan Novák a jako sídlo své advokátní kanceláře uvádí Pionýrskou ulici 415, Líně 330 21. Zde, ve svém rodinném domku, skutečně kdysi žil JUDr. Milan Novák a měl zde advokátní kancelář. Od 1. ledna 2002 již není zapsán v seznamu advokátů.

„Vzhledem k jeho roku narození – 1929 – je vysvětlení nasnadě. Je to prachsprostý hyenismus! Páchat jménem slušného člověka, poctivého advokáta, takovou nechutnou trestnou činnost, a navíc páchat ji na starých lidech! O to víc budeme usilovat o to, aby naše případné trestní oznámení vedlo k dopadení a pak i spravedlivému potrestání pachatele či pachatelů,“ zdůraznila vedoucí odboru vnějších vztahů ČAK PhDr. Iva Chaloupková.

V domě, kde kdysi žil JUDr. Milan Novák, dnes žije paní Klára Vopálecká Petružálková: „Byla jsem v šoku, když mě paní doktorka Bradáčová kontaktovala a sdělila mi, že v domě, kde spokojeně žijeme už šest let, má mít sídlo podvodník, šmejd, který ohrožuje zejména staré lidi. Že k tomu zneužívá jméno a domov dnes již mrtvého slušného člověka, je vrchol hyenismu. Proto jsem okamžitě včera večer (4. srpna 2020) věc oznámila Policii ČR v Nýřanech.“

O tom, že podvodník vydává místo, kde Klára žije, za sídlo své kanceláře, informovala i na Facebooku:

Paní Klára rovněž požádala správce webových stránek, kde údajný JUDr. Novák inzeruje svou „virtuální“ advokátní kancelář, o smazání. „Zatím bez reakce, uvidíme, zda to nakonec smažou,“ sdělila AD.

Údajný advokát telefonuje z mobilního telefonu s číslem +420 721 709 411. Upozornění na fakt, že jde o podvodné volání a podezřelé telefonní číslo, je zaznamenáno na webu ´Můžu to zvednout´ https://www.muzutozvednout.cz/telefonni-cislo/721709411.

Zajímavé je nepochybně i IČO údajného Milana Nováka. Podle všeho patří Slovence Františce Mičianové, která má podnikat v obci Rudina, okres Kysucké Nové Mesto. Tvrdí to alespoň web Dlžník.sk: https://m.dlznik.zoznam.sk/zivnostnici/zivnostnik-frantiska-micianova.

Dalším, kdo se na Českou advokátní komoru obrátil s prosbou, abychom o právním šmejdovi informovali, byl Pavel Křivánek: „Z telefonního čísla +420 607 878 056 mému otci zavolala paní, která se špatnou češtinou představila jako advokátka (v jiných případech zástupce náhodně vybrané advokátní kanceláře, viz níže) a požadovala neprodlené uhrazení samozřejmě neexistující pohledávky v určitém časovém termínu. Toto jednání může nepochybně dělat špatné jméno advokátům. Více k tomuto problému lze dohledat i na webu, kam píšou vystrašení lidé.“
https://www.vyhledatcislo.cz/cislo/420607878056

https://www.muzutozvednout.cz/telefonni-cislo/607066587

Redakce AD se několikrát pokoušela na obě telefonní čísla dovolat. Hovory však pokaždé nikdo nezvedl, nebo padaly do hlasové schránky.

Závěrem prosíme poškozené, kteří v těchto věcech již podali nebo se chystají podat trestní oznámení, o sdělení takové informace s příslušnými údaji, aby Česká advokátní komora mohla zvážit své případné připojení k danému řízení.
Prosíme všechny, kteří se s těmito nebo podobnými praktikami, kdy se někdo vydává za advokáta a požaduje peníze, aby o tom Českou advokátní komoru rovněž informovali.
Tel: 273 193 111, mail: vnejsivztahy@cak.cz, příp. sekretariat@cak.cz.

Autor: Andrea Kábelová
Foto: Pixabay

Go to TOP