Varianty hlasování z karantény jsou čtyři, korespondenční mezi nimi není

Hlasování z auta, zvláštní okrsky zřízené například v uzavřených domovech důchodců, možnost zmocnění zástupce a speciální výjezdní komise – to jsou čtyři možnosti hlasování z karantény, které Ministerstvo vnitra připravilo pro blížící se volby do krajů a Senátu. Informoval o tom dnes ministr vnitra Jan Hamáček. Všechny uvedené varianty by se měly vztahovat pouze na osoby, které jsou z rozhodnutí hygienické stanice nebo praktického lékaře v dočasné izolaci.

Podle ministra vnitra Jana Hamáčka by nejjednodušší bylo akceptování všech čtyř forem, tak by bylo možné přizpůsobit se nejrůznějším životním situacím. Zavedení korespondenční volby přitom ale ministr vnitra opět odmítl. Za diskutabilní také označil možnost zmocnění zástupce, který za voliče vhodí lístek do volební urny. A to přesto, že v Británii, Nizozemsku, ve Francii či v Chorvatsku se tato možnost již používá. Podle náměstka ministra vnitra JUDr. PhDr. Petra Mlsny, Ph.D., je však možnost zmocnění zástupce u voleb v souladu s Ústavou a je zajištěné několika kroky, kdy jsou data o zmocněncích a zmocnitelích opakovaně ověřována.

O přestavených variantách nyní budou diskutovat jednotlivé parlamentní strany, výsledky jejich debaty by měly být známy do 5. srpna, pak by je vláda stihla projednat na svém zasedání 17. srpna. Ministr vnitra očekává i spolupráci Sněmovny tak, aby změna zákona č. 130/2000 Sb., o volbách do zastupitelstev krajů, resp. č. 247/1995 Sb., o volbách do Parlamentu ČR, byla přijata co nejdříve.

Předseda Sdružení místních samospráv Stanislav Polčák k představeným formám hlasování uvedl, že obce jsou připraveny zabezpečit konání voleb i za zpřísněných podmínek, stát jim však musí zajistit ochranné pomůcky a financování. Proškolování členů komisí by mělo začít v září.

 

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP