Bývalá ombudsmanka Anna Šabatová bude kandidovat do Senátu

Jak na dnešní tiskové konferenci oznámila, bude bývalá ombudsmanka Mgr. Anna Šabatová, PhD., kandidovat jako nezávislá v podzimních volbách do Senátu. Její kandidaturu v obvodu 60 Brno-město podporují Zelení, hnutí Senátor 21 a Idealisté. Pokud ve volbách uspěje, chce se věnovat spravedlnosti, ochraně života a péči o nemocné, handicapované a seniory.

„Kandiduji proto, že cítím, že se nacházíme ve zlomovém období, v období zásadních společenských změn. Chci proto nabídnout svoje celoživotní profesní i osobní zkušenosti a přispět k tomu, aby tyto změny neohrožovaly lidské svobody a důstojnost, aby byly citlivé k lidem i k přírodě,“ uvedla Anna Šabatová ke svému rozhodnutí. A dodala, že spravedlnost je pro ni celoživotním tématem: „Je to ve všech dimenzích, nejen justiční. Je to také spravedlnost ve společnosti, sociální, klimatická.“

Bývalá veřejná ochránkyně práv se chce také zaměřit na sociální oblast. „Mám to spojené s otázkou základních práv a svobod a s demokratickým právním státem. Mým osobním tématem je péče o lidi, kteří na tom nejsou stejně dobře jako my. Lidé s nemocí, handicapem nebo lidé staří,“ řekla Anna Šabatová.

Anna Šabatová se před listopadem 1989 angažovala v disentu, patří k prvním signatářům Charty 77, v roce 1986 byla její mluvčí. V letech 1978 až 1990 byla členkou Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných, jehož je spoluzakladatelkou, a podílela se na vydávání periodika Informace o Chartě 77. Je držitelkou Ceny OSN za obranu lidských práv, ceny Alice Garrique Masarykové udělované velvyslancem USA a Velitelského kříže Řádu za zásluhy Polské republiky. V roce 2018 jí francouzský prezident Emmanuel Macron propůjčil vyznamenání Řád čestné legie v hodnosti rytířky.

 

Zdroj: ČTK
Foto: archiv AD

Go to TOP