Od pololetí příštího roku by mohl v ČR působit ochránce dětských práv

Dětská ombudsmanka nebo ombudsman by mohla / mohl v Česku začít působit v druhé polovině roku 2021. Vyplývá to z návrhu zákona o ochránci práv dětí, který předložili poslanci šesti stran v čele s vládní zmocněnkyní pro lidská práva prof. JUDr. Helenou Válkovou, CSc. Česká republika je jednou z posledních zemí, která dětského ombudsmana nemá, přitom se zřízením této pozice počítala už Úmluva o právech dítěte, která začala v dřívější ČSFR platit v únoru 1991.

Podle návrhu zákona by měl dětský ombudsman sídlit v Praze, přičemž další pobočky by mohl mít v Brně a Ostravě. Stát by se jím či jí mohl člověk starší 30 let, který se minimálně pět let věnoval problematice ochrany dětí. Ochránce by volila Sněmovna na šest let a svou funkci by ombudsmanem mohl vykonávat maximálně dvě období za sebou. Kandidáty by poslancům navrhli prezident a Senát, každý po dvou, a podpořit by muselo podpořit aspoň pět organizací, které se dlouhodobě dětem věnují.

Nový ochránce dětských práv by sledoval naplňování dětských práv a pravidelně by vyhodnocoval podmínky dětí v zemi. Vydával by doporučení úřadům a zákonodárcům. Navštěvoval by ústavy a domovy. Prověřoval by i stížnosti a domáhal se nápravy. Mohl by Ústavnímu soudu navrhovat zrušení zákonů či jejich částí či podávat žaloby proti rozhodnutí úřadů. Spolupracoval by s dětmi. Měl by také speciální poradní orgán, radu, kterou by tvořily děti.

Na ochranu dětí se nyní zaměřuje zástupkyně ombudsmana. Přitom jen v loňském roce přišlo do kanceláře ombudsmana 358 podnětů, které se týkaly přímo dětí. A další kauzy s nimi souvisely. Jen pro zajímavost – školský ombudsman, který spadá pod resort školství, v minulém školním roce dostal přes 2 000 podnětů. „Lze se domnívat, že by ochránce práv dětí mohl ročně vyřizovat asi 2 500 až 3 000 podnětů,“ uvádí zpráva k zákonu.

Česko dlouhodobě sklízí kritiku domácích organizací i mezinárodních institucí za vysoký počet dětí v ústavech a za roztříštěnost péče mezi několik resortů. O postu dětského ombudsmana se mluvilo už před víc než deseti lety v době českého předsednictví Evropské unii. Vytvoření pozice opakovaně doporučoval i vládní výbor pro práva dítěte. Národní parlament dětí a mládeže o ně žádal už v roce 2009.

Helena Válková před nedávnem odhadovala, že by Sněmovna mohla normu schválit do konce roku a poté by ji projednal Senát a podepsal prezident. Poslanci by tak mohli nového dětského ombudsmana či ombudsmanku volit příští rok ještě před podzimními sněmovními volbami, zmínila zmocněnkyně.

 

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP