Hradecký krajský soud zamítl žalobu proti vyvlastnění pozemku v trase D11

Krajský soud v Hradci Králové dnes zamítl žalobu F.K. na zrušení vyvlastnění jeho bývalého pozemku u Jaroměře na Náchodsku. Parcela o velikosti 1161 metrů čtverečních je v místech plánovaného dálničního sjezdu. Verdikt je pravomocný.

Žalobce, který působí na Vrchním soudu v Praze, může podat mimořádný opravný prostředek, kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu v Brně. Tu žalobce podat chce a domáhá se toho, aby soud rozhodnutí krajského úřadu o vyvlastnění zrušil a vyvlastňovací správní řízení bylo zastaveno. Také namítal, že o vyvlastnění neměl rozhodovat krajský úřad, ale správní soud. Chce také docílit změny zákona o vyvlastnění.

„Žalobce netvrdil, že by se nepostupovalo podle zákona, namítal, že zákon obecně je v rozporu s mezinárodními smlouvami a ústavou. Navrhl proto, aby soud přerušil probíhající soudní řízení a předložil příslušnou část zákona Ústavnímu soudu k posouzení, jestli je v souladu s ústavní pořádkem ČR,“ řekl mluvčí hradeckého krajského soudu Jan Kulhánek.

Podle žalobce navíc údajně nebyl důvod k vyvlastnění, protože stát později stavbu posunul mimo parcelu. Také tuto námitku soud neuznal. „Podstatné na tom bylo to, že vyvlastnění probíhá na základě územní rozhodnutí, které počítalo s tím, že stavba zasáhne do pozemku žalobce,“ doplnil mluvčí Kulhánek.

Žalobce vede spor se státem i v jiné rovině, a to o cenu pozemku. Tvrdí, že mu dal za pozemek nejnižší možnou z nabízených částek. Krajský soud v Hradci Králové by se tímto měl začít zabývat ještě letos.

Dálnice D11 z Prahy do Hradce Králové a na státní hranici s Polskem patří k nejdéle budovaným silničním stavbám v ČR. Dálnici začal stát budovat v roce 1978 a od roku 2017 dálnice končí v Hradci Králové.

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: Pixabay

Go to TOP