Senátní hospodářský výbor podpořil novelu daňového řádu

Senát by měl beze změny schválit vládní novelu daňového řádu. Dnes mu to jednomyslně doporučil senátní hospodářský výbor.

Je to zákon, který je klíčový pro realizaci projektu MOJE daně, tedy MOderní a JEdnoduché daně, který umožní online vyřizování daňových záležitostí s finančním úřadem. Systém by měl být podobný internetovému bankovnictví a jeho uživatelé by měli mít lepší přehled o svých daňových povinnostech.

Dále novela umožňuje při vymáhání zajišťovacích příkazů využít nejen exekuci, která může fungování firmy ohrozit, ale i prohlášení o majetku nebo zástavní právo. V případě prohlášení o majetku nebude ochromena činnost firmy proto, že by neměla přístup ke svým penězům. O jeden měsíc se má prodloužit lhůta pro podání daňového přiznání, pokud ho poplatník podá elektronicky.

Sněmovna už jednou novelu daňového řádu s touto novinkou schválila, Senát ji ale poté vrátil s pozměňovacími návrhy. Aktuální návrh už neobsahuje kontroverzní bod, kterým je 45 denní lhůta pro vracení odpočtů na dani z přidané hodnoty, takže má velkou šanci na přijetí. Senát by měl o návrhu hlasovat ve čtvrtek.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP