EK vytkla ČR vouchery na zájezdy místo peněz, ministryně připravuje odpověď

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová bude chtít vyzvat Evropskou komisi (EK) kvůli voucherům k bilaterálnímu jednání. Odpověď na dopis EK vytýkající uzákonění možnosti pro cestovní kanceláře vydávat místo hotovosti za zrušené cesty poukazy na zájezdy, který obdržela před týdnem, ministerstvo nyní připravuje. Odpovědět má do 28. května.


Evropská komise vytýkala české vládě, že místo vracení peněz za zrušené zájezdy umožnila cestovním kancelářím nabízet vouchery na zájezdy. Podle komise je český zákon protiprávní a komise za to může ČR žalovat. Soud by pak Česko mohl odsoudit k vysoké pokutě. Stejný dopis jako Česko podle serveru dostalo dalších 12 států EU, mj. Chorvatsko, Belgie, Francie, Estonsko či Nizozemsko. Všechny tyto státy, stejně jako Česko, buď přijaly, nebo chystají zákon, který podle Evropské komise porušuje práva občanů.

Evropská komise po ministryni pro místní rozvoj Kláře Dostálové chce, aby jí nejpozději do 28. května poslala detailní informace o českém zákoně, který cestovkám umožňuje lidem nevrátit jejich peníze, a aby „vysvětlila, jakým způsobem hodlá vaše země zajistit jeho soulad s evropským právem“.

Zákon, podle kterého CK budou moci odložit vrácení peněz za zrušené zájezdy kvůli koronaviru s plánovaným odjezdem od 20. února do 31. srpna odsouhlasil parlament a následně prezident Miloš Zeman v dubnu podepsal. Na odložení platby by měla do 31. srpna příštího roku platit tzv. ochranná doba. Klienti, kteří do tohoto data poukaz nevyužijí, budou mít nárok na vrácení uhrazených záloh. Na rozdíl od ostatních států český zákon podle ministryně Dostálové obsahuje výrazný sociální prvek. Poukaz místo hotovosti mohou totiž odmítnout senioři nad 65 let, zdravotně postižení, nezaměstnaní, rodiče na mateřské nebo rodičovské dovolené, osamělé samoživitelky a samoživitelé či lidé, kteří nemohou kvůli koronaviru pracovat. Peníze mohou rovnou požadovat také školy v případě školních zájezdů. „Poukazy jsou navíc stoprocentně pojištěny proti úpadku. Jsme zemí, kde je ochrana spotřebitele silná,“ dodala Klára Dostálová. EK by podle ní měla být v těchto krocích vstřícnější.


„My skutečně se budeme snažit prosazovat právě princip proporcionality, že přece nejde v takovéto krizi, na kterou ani evropská směrnice nemyslí, tak nejde jednu skupinu úplně zlikvidovat na úkor jiné skupiny. Mělo by to být určitým způsobem vyvážené. My jsme přesvědčeni, že ta vyváženost v našem zákoně je,“
uvedla Dostálová.

Ministerstvo pro místní rozvoj je v kontaktu s dalšími 11 evropskými zeměmi, které také dostaly vytýkací dopis EK kvůli stejné záležitosti. „Myslím, že to bude na každém státu, ale už se na nás i některé země obracejí, abychom připravovali společné pozice,“ doplnila ministryně.

Podobný princip vláda využila pro pořadatele zrušených kulturních akcí, kteří budou moci odložit až do konce října příštího roku vrácení peněz za uhrazené vstupné. Lidé navíc budou moci požádat organizátory náhradou za peníze o poukaz na náhradní nebo odloženou akci. Návrh zákona, který to předpokládá, podepsal 15. května prezident Miloš Zeman.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP