První verze změny ústavního zákona o bezpečnosti ČR by mohla být v červnu

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček by chtěl mít první text změny ústavního zákona o bezpečnosti České republiky hotový do poloviny června. Řekl to v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi. Od vlády má termín pro zhotovení změny, kterou chce do zákona zakotvit mimořádný pandemický stav, do konce prázdnin.

„Pokud chceme uchovat to klíčové, aby vláda podléhala kontrole Poslanecké sněmovny, tak tam musí být nějaký moment, kterým Sněmovna může vládu vypnout. To se nedá udělat jinak než přes zákon o bezpečnosti České republiky,“ řekl ministr Hamáček. V něm by měl být definován nový typ mimořádného stavu. Pokud jej vláda vyhlásí, tak na omezenou dobu a dolní komora ho bude moci kdykoli zrušit, nebo při překročení časové hranice bude muset potvrdit prodloužení.

V novele by měly být popsány pravomoci vlády v mimořádném stavu pandemie, které budou dále definovány v krizovém zákoně nebo zákoně o ochraně veřejného zdraví, uvedl Jan Hamáček. „Máme od vlády termín po prázdninách, ale jsem přesvědčen, že to zvládneme rychleji. Chtěl bych mít první text do půlky června,“ poznamenal vicepremiér.

Případnou změnu ústavního zákona musí schválit Parlament. Pro musí být tři pětiny všech poslanců a následně tři pětiny přítomných senátorů.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP