Probační a mediační služba obnovuje běžný režim, sjednává osobní schůzky

Provoz Probační a mediační služby (PMS), která v březnu kvůli koronaviru uzavřela pro veřejnost všechna svá střediska, se vrací do běžného režimu. Úředníci si už sjednávají s odsouzenými osobní schůzky. Nouzový stav podle mluvčího PMS Martina Bačkovského pozastavil vykonávání obecně prospěšných prací. Plnění dalších alternativních trestů kontrolovala PMS namátkově, a to buď telefonicky, nebo vizuálně na větší vzdálenost. Elektronický monitoring domácích vězňů fungoval bez omezení.

„V době koronavirové krize jsme omezili přímý osobní kontakt s klienty, ale naši činnost jsme nezastavili. Nyní již fungujeme téměř ve stejném rozsahu jako před krizí, když nám to umožňuje poloha střediska. Pokud jsme například v budově státního zastupitelství nebo soudu, které mají ještě nějakým způsobem provoz omezen, respektujeme to a naši práci přizpůsobujeme této situaci,“ popsal mluvčí.

Při schůzkách s klienty nyní úředníci používají roušky, rukavice a dezinfekci. Na doporučení hygieniků zatím neprovádějí kontroly na alkohol a omamné látky, Bačkovský ale odhadl, že toto omezení už potrvá jen v řádu týdnů. Pozastavené zatím zůstávají také skupinové probační programy. PMS by je chtěla obnovit v červnu.

Za nouzového stavu neumožňovaly tři čtvrtiny z celkového počtu 1754 poskytovatelů obecně prospěšných prací výkon tohoto alternativního trestu. V těchto případech informovala PMS o vzniklé překážce jak odsouzené, tak i příslušné soudy.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP