Ombudsman JUDr. Křeček přijal k opatřením vlády 200 podnětů

Veřejný ochránce práv dosud přijal přes 200 podnětů, které se týkaly vládních opatření proti šíření nového typu koronaviru, nejvíce se jich týkalo cestovních kanceláří a zájezdů. Třetinu z celkového počtu zatím vyřídil.

Podnětů k cestovním kancelářím a zájezdům přijal ombudsman dosud 55. Celkem 45 přijatých podnětů se týká uzavření hranic. Nejde o takzvané pendlery, ale o problém rodinných příslušníků – cizinců a otázku jejich příjezdu, případně vycestování za nimi. Z dalších témat jde o podněty týkající se přijímacích zkoušek na střední školy, těch je 12, či přítomnosti otců u porodu, kterých bylo 11. Zbytek jsou podle mluvčí Kanceláře veřejného ochránce práv Ivy Hrazdílkové podněty různých témat, jako ošetřovné, pendleři, předávání dětí druhému rodiči, maturity, nesouhlas s promořováním, dotazy k podpoře v nezaměstnanosti a podobně.

„Pokud jde o vyřizování podnětů, tak v tuto chvíli je vyřízena asi třetina z nich. Ve všech případech, včetně otců o porodu, jde o objasnění, že podnět směřuje proti opatření vlády v rámci nouzového stavu a nelze ho řešit individuálně, proto se ombudsman i jeho zástupkyně v jednotlivých agendách obracejí na příslušné ministry, upozorňují na obsah podnětů a doporučují přihlížet k určitým skutečnostem,“ uvedla mluvčí.

Tak tomu podle ní bylo i v případě otců u porodu, kdy ombudsman ministra zdravotnictví upozornil na nutnost podobná opatření občanům srozumitelně a podrobně zdůvodnit. „Ministr to akceptoval a ujistil ombudsmana JUDr. Stanislava Křečka, že vyhlášené opatření zákazu přítomnosti otců u porodu ministerstvo po celou dobu průběžně vyhodnocovalo z hlediska hygienického a epidemiologického,“ uvedla mluvčí. Doplnila, že proto také, hned jakmile to bylo možné, byla od 16. dubna přítomnost blízké osoby u porodu znovu umožněna. „Opatření vlády i ministerstev se také dynamicky mění, takže se stává, že vzápětí poté, co podněty přijdou, už je situace jiná. Stěžovatelům pak pomáháme se v opatřeních zorientovat,“  uzavřela mluvčí.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP