„Dočasný“ zákon chce opozice probrat mimo stav legislativní nouze

Opoziční strany se shodly na tom, že návrh dočasného zákona z dílny Ministerstva zdravotnictví pro boj s koronavirem nechtějí projednat ve stavu legislativní nouze, ale v řádném procesu se zkrácenými lhůtami. Po dnešní schůzce zástupců opozice s vicepremiérem a ministrem vnitra Janem Hamáčkem to řekl Marian Jurečka. Piráti by ale podle šéfa jejich poslanců Jakuba Michálka projednání v legislativní nouzi umožnili, aby nevzniklo přechodné období mezi koncem nouzového stavu 17. května a začátkem účinnosti zákona.

„Shodli jsme se na tom, že tento návrh budeme chtít projednat nikoli ve stavu legislativní nouze, ale v řádném procesu projednávání, byť zkrátíme lhůty, abychom to stihli třeba v průběhu pěti až šesti týdnů,“ řekl Marian Jurečka. Pro prodloužení nouzového stavu podle něj není ve Sněmovně příliš vůle. V případě dramatického zhoršení zdravotní situace by ale podle něj dolní komora na mimořádné schůzi mohla nutnost prodloužení stavu nouze posoudit krátce před jeho koncem.

„Dohoda je na přípravě zvláštního zákona s omezenou účinností do konce roku, který bude přesněji vymezovat pravomoci ministra zdravotnictví. Nebude projednáván v nouzovém stavu, ale řádným způsobem. Ale tak, aby se to stihlo do konce června. Po skončení pandemie se vyhodnotí, co je potřeba změnit v krizové legislativě a v klidu a na základě širší politické dohody se taková revize připraví,“ uvedl Petr Fiala. Podle Markéty Pekarové Adamové opozice přesné znění zákona zatím neobdržela a nemůže jej tedy hodnotit, je ale připravena o něm diskutovat.

Jakub Michálek podporoval i možnost projednání speciálního zákona v legislativní nouzi, aby nevzniklo přechodné období po konci nouzového stavu. V takovém případě by musel stav regulovat na základě svých mimořádných opatření resort zdravotnictví, například by se při takovém postupu povinnost nosit roušky specifikovala jen na určitá místa, například obchody či MHD. Na schůzce se podle něj také projednávala možnost, zda některá opatření s koncem nouzového stavu nemohou skončit, například uzavření některých obchodů.

Podle Jakuba Michálka Hamáček slíbil, že vláda na podzim předloží návrh novely ústavního zákona o bezpečnosti České republiky, který zavede „pandemický stav“. Podle Jurečky by v něm měly být vymezeny například kompetence k omezování svobody pohybu, shromažďování, přeshraničního styku či podnikání. „Já jsem také zmiňoval to, že je důležité, abychom k debatě přidali i otázku odškodňování,“ poznamenal.

Zdroj: ČTK

Foto: Pixabay

Go to TOP