Revoluce v justici: Nejvyšší soud USA poprvé živě přenáší své jednání

Nejvyšší soud USA dnes kvůli pandemii covid-19 poprvé ve své historii projednává případy na dálku prostřednictvím telefonické konference. Stání přitom vysílá živě několik amerických televizních společností. Podle amerických médií se může na první pohled jednat o malý krok, pro tuto instituci se značně konzervativními procedurami jde však o malou revoluci.

Živé přenášení jednání soudu požadovali v rámci transparentnosti někteří odborníci již delší dobu. Za normálních podmínek by soud jednal v majestátní neoklasicistní budově nedaleko Kongresu. Do soudní síně je obvykle umožněn přístup jen 200 členům veřejnosti, kteří jsou vpuštěni podle pořadí, ve kterém přišli. Před budovou soudu tak zpravidla jsou mnohahodinové fronty. Uvnitř soudní síně pak není povoleno pořizovat záznamy a novináři nesmí uveřejňovat obsah jednání, dokud není znám výsledek celého sporu. Oficiální audiozáznamy z jednání jsou uveřejněny až o několik dní později.

I přes volání po reformách dosud nejvyšší soud v síni mikrofony a kamery odmítal. Nechtěl totiž, aby se přikládala příliš velká váha argumentům, jež zazní v rámci rozpravy. Na těch totiž záleží v konečném důsledku méně, než na psaných odůvodněních konečných rozhodnutí.

Dnes však od 16:00 SELČ některá americká média poprvé naživo vysílají audiopřenos jednání soudců s právními zástupci stran sporu. Soudci přitom nebudou vstupovat do diskuze podle libosti jako za normálních okolností, ale budou klást dotazy v pořadí určeném délkou jejich mandátu u soudu.

Všech devět soudců, z nichž dvěma je přes 80 let, se do konverzace zapojí přes telefon. Už téměř dva měsíce kvůli obavám z koronaviru všichni pracují z domova.

Soud jako první projednává žádost společnosti booking.com o registraci svého názvu jako ochranné známky. Příslušné americké úřady se totiž domnívají, že slovo booking (rezervace) je příliš obecné a ani po přidání koncovky .com si jej nelze nárokovat. V dalších 15 dnech má soud projednat ještě devět případů. Z nich nejočekávanější je ten plánovaný na 12. května, kdy by se mělo rozhodnout v případu daňových záznamů amerického prezidenta Donalda Trumpa, který je odmítl poskytnout Kongresu i soudu ve státu New York.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP