Vláda zrychlila otevírání obchodů a požádá o prodloužení nouzového stavu

Ministerstvo zdravotnictví dnes vládě předloží materiál týkající se prodloužení nouzového stavu. Kabinet by měl formálně schválit, že požádá Poslaneckou sněmovnu o to, aby nouzový stav trval do 25. května. V současnosti platí do 30. dubna. Všichni členové kabinetu podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha s prodloužením nouzového stavu souhlasí. Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček uvedl, že vláda o to Sněmovnu požádá už v pátek. Sněmovna by mohla o prodloužení nouzového stavu v České republice jednat v úterý 28. dubna.

Debatu o prodloužení nouzového stavu ovlivnilo rozhodnutí pražského městského soudu, který zrušil s účinností od 27. dubna čtyři opatření ministerstva zdravotnictví, která v souvislosti s koronavirovou pandemií omezila volný pohyb, maloobchod a služby. Kabinet měl čas do pondělí, aby opatření přijal v zákonné formě, tedy jako krizové opatření.
V souvislosti s rozsudkem byla rozvolněna některá omezení již k datům 24. a 27. 4. 2020.

Volný pohyb

Vláda od pátku 24. dubna 2020 zrušila zákaz volného pohybu osob. Lidé se zároveň budou moci ve volném prostoru pohybovat ve skupinách deseti osob, a ne maximálně dvou, jak platilo dosud. Uvolnění restrikcí umožnila dobrá epidemiologická situace ohledně rozšíření koronaviru. Vláda zakázala volný pohyb osob od 16. března. Výjimkou byly cesty do zaměstnání, nezbytné cesty za rodinou, pro základní životní potřeby nebo do zdravotnických zařízení.


Vysoké školy

Od pondělí 27. dubna 2020 se otevřou vysoké školy pro studenty všech ročníků, a to v omezeném režimu pro nanejvýš pět lidí, který nyní platí pro přípravu posledních ročníků na ukončení studia. Od tohoto pondělí byly vysoké školy otevřené v omezené míře pro aktivity studentů v posledním ročníku studia. Mělo to znamenat možnost konat individuální konzultace či zkoušky, včetně státnic a rigorózních zkoušek.

Základní, střední, vyšší odborné i vysoké školy jsou kvůli nemoci covid-19 od 11. března zavřené do odvolání. Školy by se podle plánu vlády už do konce školního roku naplno otevřít neměly. Pokud to vývoj epidemie dovolí, maturantům by se dveře škol mohly otevřít 11. května a skupinám školáků na prvním stupni základních škol 25. května. V nynějším školním roce nejméně počítá vláda s návratem žáků druhých stupňů základních škol a středoškoláků nižších ročníků.


Cestování do zahraničí

Bude možné cestování do zahraničí, což se týká i dovolených. Při návratu do vlasti se lidé ale musí prokázat negativním testem na koronavirus, nebo jim bude nařízena dvoutýdenní karanténa.

Pendleři, na které se nevztahují současné výjimky, budou moci od 27. Dubna 2020 přes hranice za prací denně, když si každých 14 dní zajistí test na koronavirus, nejlépe přes zaměstnavatele. Týká se to pracovníků, kteří dosud museli zůstávat za hranicemi déle a pak je čekala karanténa. Výjimky pro pracovníky ve zdravotních a sociálních službách zůstanou zachovány.


Lázeňské pobyty

Lázně mohou začít za určitých podmínek přijímat pacienty do léčebně-rehabilitační péče. Lázně jsou uzavřené od poloviny března. Podmínky, za jakých mohou lázně klienty přijímat, budou upřesněny ve vydaném opatření. Podle představitelů lázní ani po ukončení mimořádných opatření nezačnou lázně fungovat ze dne na den.

Sportovní akce

Konání sportovních akcí v omezeném počtu osob bude možné už od 25. května. Vláda dnes změnila harmonogram uvolnění opatření vzhledem k příznivému epidemiologickému vývoji nemoci covid-19 v zemi. Původní plán počítal s pořádáním sportovních akcí až od 8. června a s omezením na nejvýše 50 zúčastněných osob.

Kabinet také 23. dubna zveřejnil harmonogram zrychleného otevírání obchodů a provozoven do 25. května. Plánované vlny rozvolňování opatření:

pondělí 27. dubna

– provozovny do 2500 metrů čtverečních (včetně turistických informačních center), pokud nejsou v nákupních centrech nad 5000 metrů čtverečních (netýká se provozoven, které budou otevírány v dalších etapách)

– autoškoly

– posilovny a fitness centra bez využití zázemí (sprchy, šatny)

– bohoslužby do 15 osob za přesně definovaných podmínek

– knihovny

– zoologické, botanické a dendrologické zahrady (venkovní prostory)

pondělí 11. května

– všechny provozovny v nákupních centrech (v případě pozitivní epidemiologické situace a specifických hygienických podmínek)

– provozovny nad 2500 metrů čtverečních, které nejsou v nákupních centrech

– restaurace, hospody, bufety, kavárny, vinotéky, pivotéky s prodejem přes výdejní okénko a v rámci venkovních (letních) zahrádek

– holičství a kadeřnictví, pedikúry, manikúry, solária, kosmetické, masérské, regenerační nebo rekondiční služby

– muzea, galerie a výstavní síně

– zámky, hrady, skanzeny (venkovní prostory)

– venkovní tréninkové aktivity profesionálních sportovců s vyloučením veřejnosti

pondělí 25. května

– restaurace, hospody, bufety, kavárny, vinotéky, pivotéky (vnitřní prostory)

– hotely, venkovní kempy a další ubytovací zařízení (včetně jejich restaurací a kaváren)

– taxislužby (dosud nepovolené)

– živnosti, při kterých je porušována integrita kůže (tetování, piercing)

– divadla, zámky, hrady a ostatní kulturní aktivity za přesně definovaných podmínek

– kulturní, společenské, sportovní akce (počet osob bude specifikován)

– zotavovací akce apod. pro děti do 15 let věku

– další včetně opatření v cestovním ruchu

– svatby za specifických hygienických podmínek

– zoologické, botanické a dendrologické zahrady (včetně vnitřních prostor)

Ostatní činnosti budou povoleny následně během června dle aktuální epidemiologické situace.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP