Amnesty International: Trend vykonávání poprav ve světě ustupuje

Loni bylo ve 20 zemích světa popraveno 657 lidí, což je o pět procent méně než předchozího roku. Je to nejnižší údaj za zhruba desetiletí, nezahrnuje však data z Číny. Až 86 procent registrovaných poprav připadá na Írán, Saúdskou Arábii, Irák a Egypt. Z Číny, která je považovaná za největšího „popravčího“ světa, ale neexistují přesné statistiky, údaje o popravených jsou tam státním tajemstvím. Vyplývá to z nejnovější zprávy o vykonávání trestů smrti, kterou zveřejnila organizace Amnesty International (AI).

Údaj o 657 popravených tedy nezahrnuje situaci v Číně, kde podle odhadů končí na popravišti tisíce lidí. K praxi poprav se po přestávce v roce 2018 vrátily Bangladéš a Bahrajn. Opačně tomu bylo v Afghánistánu, Tchaj-wanu a Thajsku, kde se popravovalo předloni, ale loni v těchto zemích AI žádné popravy nezaznamenala.

Rekordní množství poprav loni bylo v Saúdské Arábii – na popravišti tam skončilo 184 lidí, o rok dříve „jenom“ 149. Téměř na dvojnásobek – z předloňských 52 na loňských 100 stouplo množství poprav v Iráku. V sousedním Íránu se naopak předloňské číslo 253 snížilo na 251.

„Trest smrti je nepřípustným a nelidským trestem. Neexistuje žádný spolehlivý důkaz o tom, že odrazuje od spáchání trestného činu více než uvěznění. To si uvědomuje většina zemí, a je tak povzbuzující vidět, že počet poprav po celém světě dále klesá,“ řekla Clare Algarová, která v AI řídí oddělení výzkumu a advokacie.

Za alarmující Algarová považuje vykonávání trestu smrti v Saúdské Arábii, kde se tento prostředek používá i jako zbraň proti politickým odpůrcům. Mezi popravenými v Saúdské Arábii bylo loni šest žen. Polovina popravených byli cizinci a většina z těch, kdo skončili na popravišti, byla usvědčena z vražd a drogové činnosti.

Situaci o popravách netají jenom Čína, ale také Severní Korea a Vietnam. Nedostatečně informuje také Írán. Naopak potěšující je fakt, že 106 zemí trest smrti zrušilo pro všechny trestné činy a 142 zemí jej odstranilo ze zákona nebo ho přestalo používat. Opačný trend je patrný na Filipínách, kde chtějí trest smrti znovu zavést za drogovou činnost a rabování. K popravám se chce po více než 40 letech vrátit i Srí Lanka.

„Musíme nadále udržovat nynější dynamiku pro zrušení trestu smrti po celém světě. Vyzýváme všechny státy k tomu, aby jej zrušily. Je potřeba, aby byl na poslední státy, které vykonávají popravy, vyvíjen mezinárodní tlak, abychom s touto nelidskou praktikou mohli skončit jednou provždy,“ řekla Algarová.

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: Pixabay

Go to TOP