Zástupkyně ombudsmana vyzvala lidi s postižením zaslat zprávu Výboru OSN

Lidé s postižením mají podle zástupkyně veřejného ochránce práv Moniky Šimůnkové sepsat a zaslat Výboru OSN svoji vlastní zprávu o dodržování Úmluvy o právech osob se zdravotním postižením. Svou zprávu výboru posílá Česká republika. Podle Šimůnkové je důležité, aby výbor měl informace nejen od státu, ale i z jiných zdrojů.

Česká republika ratifikovala Úmluvu o právech osob se zdravotním postižením v roce 2009. Vznikla jí tím mimo jiné povinnost pravidelně informovat Výbor OSN pro práva lidí s postižením o plnění této úmluvy. ČR měla novou zprávu předkládat 17. dubna, s ohledem na světovou situaci způsobenou pandemií nového koronaviru je ale termín posunutý podle Moniky Šimůnková zatím na neznámé datum.

Kromě státu bude Výboru OSN podávat zprávu o stavu práv lidí s postižením také veřejný ochránce práv, který tímto úkolem pověřil právě svoji zástupkyni. Šimůnková uvedla, že zprávu může podat kdokoliv, kdo má relevantní informace, rozhodla se proto obrátit i na širokou veřejnost.

„Přestože se nyní všichni musíme potýkat s nelehkou situací, chtěla bych požádat veřejnost o spolupráci a sdílení poznatků a problémů z různých oblastí života, se kterými se lidé s postižením musí potýkat. Tyto poznatky využiji pro přípravu zprávy pro Výbor. I když sama monitoruji, jak jsou práva lidí s postižením dodržována, provádím výzkumná šetření nebo navštěvuji zařízení, kde lidé s postižením žijí, jsou pro mě tyto poznatky velmi cenné,“ uvedla Šimůnková.

Lidi s postižením také požádala, aby i sami zaslali výboru takzvanou alternativní zprávu. „Je velmi důležité, aby měl Výbor informace nejen od státu, ale i z jiných zdrojů. Stát se ve své zprávě totiž nemusí věnovat všemu nebo něco nemusí považovat za problém. Proto je vhodné, když se do informování Výboru zapojí také veřejnost a sami lidé s postižením. Výbor formuluje doporučení pro stát, která by měla vést ke zlepšení situace, také na základě těchto alternativních zpráv,“ doplnila Šimůnková.

Zástupkyně ombudsmana připravila i návod, jak takovou zprávu sepsat. Ke stažení je na webu ombudsmana ve formátu pdf.

Česká republika ratifikovala Úmluvu OSN o právech osob se zdravotním postižením 28. října 2009. Od roku 2010 je součástí jejího právního řádu.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP